Пленковић: Када су Ф-16 летели изнад Книна критичара није било

Хрватска влада поништиће тендер за куповину борбених авиона у понедељак и анализирати лекције из тог процеса, најавио је хрватски премијер Андреј Пленковић. Истакао је да ће влада, после пропасти договорене куповине авионе "Ф-16 Барак" од Израела, остати одлучна да Хрватска задржи способност ратног ваздухопловства.

Хина преноси да је Пленковић, на обележавању 29. годишњице оснивања Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) у Сплиту, рекао да је његова влада све што је радила након понуде Израела радила у доброј вери и дужном пажњом.

Наводи се да је Пленковић поручио да одлуку о куповини авиона од Израела вероватно не би донели да је било јасно да је произвођач те технологије, америчка компанија, сасвим уверена да америчка администрација неће одобрити посао са модернизованим авионима.

"То није било тако јасно нити се то могло разабрати ни из посете министра обране САД у јулу, а ни из посете председника Израела. Није се то могло закључити ни из чињенице да су израелски 'Ф-16 Барак' летели изнад Книна 5. августа. Таквог аналитичара, а видим и међу данашњим критичарима, није било", рекао је Пленковић.

О обележавању Дана Републике Српске

Хрватски премијер Андреј Пленковић је у Сплиту рекао да се још није чуо с председником ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем, који је критикован јер је присуствовао обележавању Дана Републике Српске, као и Иван Дел Векио, који је зато смењен с дужности амбасадора Хрватске у БиХ.

Поновио је да Хрватска није била обавештена о одласку свог амбасадора у БиХ на прославу у Бањалуку и додао да Дел Векио никад раније није одлазио на обележавање Дана РС.

"Мало је необично да је на самом крају свог мандата и своје каријере дошао у овакву ситуацију. Стога је повучен на консултације у Загреб и ми ћемо врло брзо кренути с именовањем новог амбасадора у БиХ," рекао је Пленковић.

На питање какву је политичку поруку Човић послао одласком на славу Републике Српске код Милорада Додика, Пленковић је истакао да је "изразито важно да је став Хрватске према БиХ добронамеран и пријатељски".

Пленковић је подсетио на своју подршку БиХ пред европским институцијама.

"Уз формирање власти и наставак европског пута (БиХ) важно је да међународна заједница, пре свега ЕУ, помогне БиХ и донесе један праведан изборни закон у којем ће сва три конститутивна народа бити практично равноправна", рекао је хрватски премијер.

Председник ХДЗ БиХ Драган Човић и хрватски амбасадор у БиХ Иван Дел Векио присуствовали су 9. јануара у Бањалуци обележавању Дана Републике Српске, празника који је Уставни суд те земље прогласио неуставним, подсећа Хина.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво