Крстичевић поводом кривичне пријаве: Чист сам и невин

Потпредседник хрватске владе и министар одбране Дамир Крстичевић, поводом кривичне пријаве за ратни злочин у БиХ поднете против њега у Србији, поручио је да је његов ратни пут потпуно чист и тврди да његова 4. гардијска бригада није била у месту Бравнице код Јајца, 12. и 13. септембра 1995. године.

"Очито, многима сам трн у оку, вероватно што јачам победничку Хрватску војску и то на један прави начин. Што се тиче мог ратног пута, он је потпуно чист, на њега сам поносан, а што се тиче пута 4. гардијске бригаде, он је пут поноса, части, јунаштва. Црвене беретке су у Домовинском рату направиле све што су требале направити, ја сам срећан како сам заповедао 4. гардијском бригадом", рекао је Дамир Крстичевић новинарима у Сплиту, преноси Хина.

Београдски адвокат Душан Братић поднео је кривичну пријаву против Крстичевића и саучесника којом их сумњичи да су 1995. године убили 81 цивила српске националности.

Наводи да је Крстичевић био заповедник 4. гардијске бригаде Хрватске војске, која је учествовала у ракетирању колоне српских избеглица у месту Бравнице код Јајца, у БиХ, 12.и 13. септембра.

На новинарско питање да ли је био на том подручју код Јајца које се наводи у пријави, Крстичевић је рекао да се зна где је била 4. гардијска бригада.

"Што се тиче 4. гардијске бригаде зна се где је она била и ослобађала је Хрватску, а иза тога деловала у свим операцијама Хрватске војске. Баш у том месту и у том времену (Бравнице код Јајца, 12. и 13. септембра 1995.) 4. гардијска бригада није била, али очито некоме одговара с времена на време, не знам зашто сада, опет активира такво нешто и то очито са циљем да дестабилизује мене, да дестабилизује ову владу. И ја се сад стављам у позицију да треба да се браним, а зашто – ни за шта", рекао је Крстичевић.

На питање има ли неки начин да одговори на ову пријаву из Србије, Крстичевић је рекао: "Треба да одговори држава, а што се тиче мог одговора, ја сам ту, радим свој посао".

Упитан осећа ли како ће имати проблема у кретању због те пријаве, Крстичевић је рекао: "Зашто, због чега? Због које пријаве? Ја то уопште не сматрам пријавом... Ја сам слободан човек и часно сам бранио домовину, на то сам поносан и треба знати да је на Хрватску извршена брутална агресија и моје заповедање 4. гардијском бригадом било је поносно".

Додао је како је очигледно да многи данас "желе упрљати" 4. гардијску бригаду и њега као ратног заповедника те бригаде.

"И још једном кажем потпуно сам чист и невин," нагласио је Крстичевић, преноси Хина.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво