Смењен хрватски амбасадор због одласка у Бањалуку на Дан РС

Хрватска је сменила свог амбасадора у Босни и Херцеговини, Ивана Дел Векија, због његовог одласка 9. јануара у Бањалуку где се обележавао Дан Републике Српске.

Одлуку о смени Дел Векија донело је хрватско министарство спољних послова, уз образложење да је Уставни суд БиХ прогласио неуставним обележавање 9. јануара као Дана Републике Српске.

Дел Векио је за Кликс раније рекао да је боравио у Бањалуци тог дана, али да није био на свечаном дефилеу у центру града, нити на академији поводом Дана РС.

Раније данас je рекао да се у Бањалуци нашао на основу претходног договора о састанку са председавајућим Председништва БиХ, Милорадом Додиком.

Додик је то потврдио, а обојица су изјавила да смењени дипломата није присуствовао ни додели одликовања, ни дефилеу, ни Свечаној академији.

Одмах сутрадан, међутим, Дел Векио је позван на консултације у Загреб, а данас је уследила и смена.

Хрватска шефица дипломатије Марија Пејчиновић Бурић рекла је да је Дел Векио, одлазећи у Бањалуку, донео погрешну одлуку и имао погрешну процену.

Он тамо тог дана није требао да буде, нагласила је Пејчиновић Бурић.

"Хрватска никада није учествовала у обележавању 9. јануара као дана РС. Тако је требало да буде и ове године", рекла је хрватска министарка.

Пејчиновић Бурић је истакла да њен ресор није био упознат са одлуком амбасадора да присуствује прослави, одбацивши спекулације да је он за то имао "знак" из Загреба, преноси Хина.

Истакла је да његов одлазак на прославу представља велико изненађење, посебно што јој током свог мандата никада није присуствовао.

У Федерацији БиХ, Дан Републике Српске се сматра неуставним.

Међутим, прослави су као представници хрватског народа у БиХ присуствовали лидер ХДЗ-а Драган Човић, потпредседник Савета министара БиХ и министар финансија Вјекослав Беванда и други.

Због потеза Дел Векија, са њим су јуче званично прекинули комуникацију члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић и председавајући Већа министара Денис Звиздић.

Министар спољних послова БиХ, Игор Црнадак у поступању хрватског дипломате није видео ништа лоше и рекао је да му ни на памет не пада да прекине комуникацију са Дел Векијем.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 11. јан 2019, 17:16) - anonymous [нерегистровани]

Drugim rijecima

Nikakvo uvazavanje srpskih praznika i interesa u BiH. Samo ono sto kazu zvanicno Sarajevo i zvanicni Zagreb. I onda kazu Srbi nisu za suzivot.