Скопље, обезбеђена већина за промену Устава

Седница македонског парламента о изменама Устава која је најављена за 12 сати још није почела. Пленарна сала је скоро празна и нема званичних информација од парламентарних служби када ће се седница наставити, јавља телевизија "Сител". Влада је постигла договор са албанском опозиционом странком Беса и тиме је, како наводе у заједничком саопштењу, обезбеђена скупштинска већина.

Седница парламента је два дана одлагана због неизвесности да ли ће владајућа коалиција са Заевом на челу моћи да обезбеди неопходну двотрећинску већину, односно 80 посланичких гласова.

У међувремену, македонска влада постигла је договор са албанском опозиционом странком Беса и тиме је, како наводе у заједничком саопштењу, обезбеђена скупштинска већина за изгласавање уставних амандмана.

"Потврђујемо да формулација 'држављанство македонско/грађанин Републике Северне Македоније' остаје иста, а притом је прихваћен амандман на Устав којим се потврђује 'држављанство македонско/грађанин Републике Северне Македоније' и додатно се појашњава како ће формулација гласити за грађане албанске националности, што ће бити прецизирано законом", наводи се у саопштењу.

Истовремено, прихваћен је амандман Бесе којим се потврђује да Република води подједнако рачуна за дијаспору свих грађана Македоније у дијаспори.

Додатно, прихваћен је предлог Бесе да се у закон унесе да на личним картама буде уписана и етничка припадност грађана.

Појединачно најутицајнија опозициона ВМРО-ДПМНЕ Христијана Мицкоског саопштила је раније да неће присуствовати седници парламента на којој ће бити усвојене уставне промене.

Уколико амандмани буду усвојени данас, а након што Преспански споразум буде ратификован у грчкој скупштини, Македонија мења име у Република Северна Македонија.

То би значило крај двадесет година дугог спора између Скопља и Атине и отворило врата Македонији за улазак најпре у чланство НАТО-а, потом и у ЕУ.

Иначе, током претходна два дана, док су трајали преговори о двотрећинској већини, испред зграде парламента протестовали су грађани, којима су се оба дана придружили и представници ВМРО-ДПМНЕ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво