Саслушан син посланика ХДЗ-а због говора мржње на Фејсбуку

Хрватска полиција саслушала је Ивана Ђакића, сина посланика у Хрватском сабору Јосипа Ђакића, пошто је јуче објавио фотографију усташе како држи одрубљену главу српског војника.

Након саслушања у Полицијској управи Вировитичко-подравске жупаније, Иван Ђакић (22) је изјавио да је "васпитан да поштује све људе" и да му није била намера да шири говор мржње.

"То није моје мишљење, то нисам ја. Васпитан сам да уважавам све људе", рекао је Ђакић, који је на Фејсбуку објавио фотографију усташе како држи одрубљену главу српског војника са шајкачом на глави, уз коментар: "Свим 'пријатељимa' србићима сретан божић".

Како је данас јавио хрватски РТЛ, Ђакић је у полицију приведен на испитивање због говора мржње.

Он се рано јутрос ишчланио из ХДЗ-а у представништву у Вировитици.

Његов отац, посланик у Хрватском сабору из редова ХДЗ-а Јосип Ђакић, осудио је данас објаву свог сина. "Он је све признао, извинио се, јутрос је дошао код мене у странку, ишчланио се и извинио и члановима странке и свима које је увредио", рекао је Ђакић.

Изразио је жаљење због "срамотне и увредљиве објаве слике и текста", преноси Хина.

Ђакић је оценио да то што се његов син ишчланио из странке сматра признањем велике грешке и схватањем "тежине немилог чина".

"Поводом срамне и увредљиве објаве слике и текста на приватном Фејсбук профилу члана ХДЗ-а и мог сина Ивана Ђакића, изјављујем да најоштрије осуђујем свако такво деловање било којег члана ХДЗ-а, па и мог сина и извињавам се и изражавам жаљење због немилог догађаја и непромишљеног поступка овог младог човека, који није васпитан да мрзи или шири говор мржње", пише у изјави Јосипа Ђакића.

Осуде поступка Ивана Ђакића

Председник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац задовољан је привођењем Ивана Ђакића, али није искључио могућност да је тако хитна реакција полиције испровоцирана његовом поруком да више не верује да ће надлежни поступити по закону у овом случају, а до тога је, како је објаснио, дошао на основу ранијих сличних догађања.

"Претпостављам, након што је ХДЗ реаговао, након што је отац реаговао, било је логично и да полиција реагује", рекао је Пуповац.

Борис Милошевић из СДСС-а изјавио је да јавност треба да осуди такве поруке, али и да надлежне институције треба да реагују.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је власт у Загребу да крене у обрачун с нацифашизмом, а ЕУ и друге европске институције да осуде рехабилитацију НДХ и усташтва у Хрватској. 

Савет за националне мањине Хрватске осудио је поступак Ивана Ђакића и оценио да фотографија усташе са одрубљеном главом показује, и онима који траже оправдања за НДХ, какав је то режим био.

Председник Савета Александар Толнауер је у изјави за Танјуг упозорио да се таквим говором мржње доводи у питање све оно што Хрватска и нарочито влада Андреја Пленковића стварно чини на пољу политике, мултикултурализма, равноправности, мултиконфесионализма ...

Раније данас, Милорад Пуповац је најоштрије је осудио поступак Ивана Ђакића и поручио да, ако надлежни у Хрватској нешто не предузму поводом овог догађаја, кривичну пријаву ће поднети српска заједница.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара