Пуповац: Морамо се извући из живог блата

Морамо се извући из живог блата српско-хрватских историјских тема, изјавио је председник Српског народног већа Милорад Пуповац на пријему СНВ-а поводом православног Божића. Хрватски премијер Андреј Пленковић поручио да подршка коју припадници српске мањине дају саборској већини и Влади није мала ствар, с обзиром на бремениту историју хрватско-српских односа.

"За добро православних, католичких и свих верника с којима живимо у нашој земљи. Мир Божји, Христос се роди!", поручио је Пуповац на пријему и додао да је прошла година била "година буке у комуникацијским каналима с нама суседним земљама", преноси Хина.

Како је истакао, неопходно је учинити више, не само на остваривању права Срба у Хрватској, него и на унапређењу међуетничких односа и људске толеранције у Хрватској.

"Неопходно је и да учинимо све што је у нашој моћи да односе између Хрватске и Србије, али и БиХ и других наших суседа изведемо из раздобља лоших одлука, јер оне, то се јасно види, никоме не користе, а свима штете. Томе ћемо бити посвећени у овој години. И ми заступници и српске институције у Хрватској. Верујемо да ћемо у нашој Влади и владама суседних земаља наићи не само на отворене суговорнике, него и на озбиљне и предане партнере", рекао је Пуповац.

Истакао је да се још мање сме потцењивати питање угрожености будућности сваког од нас, свакога од наших народа, "уколико кретање у живом блату наше прошлости наставимо тумачити као напредак".

"Преиспитивати прошлост - да, али обнављати историјско зло или га славити - не", рекао је Пуповац.

Пленковић: Мањине су истински актери политичке сцене

Подршка коју припадници српске националне мањине дају саборској већини и Влади није мала ствар, с обзиром на бремениту историју хрватско-српских односа у 20. веку, изјавио је хрватски премијер Андреј Пленковић на свечаности.

Истакао је да су Срби, кроз ту подршку, "истински актери политичке и друштвене сцене" и да учествују у уређивању свих питања која се односе на права мањина.

Према његовим речима, на те односе директно утиче квалитет односа између Загреба и Београда.

"И као што се трајно помирење између Француске и Немачке није догодило преко ноћи, требаће још времена да зацеле још свеже ране у односима између Хрватске и Србије", оценио је Пленковић.

Хрватски премијер је, као посебно болно питање које оптерећује те односе, навео питање несталих особа јер, како је рекао, нерешавање тог питања "знатно успорава потребан процес помирења, јер нас држи у прошлости".

Према његовим речима, са тим је повезано и питање повратка које, каже, треба довршити у свим смеровима.

Ипак, сматра Пленковић, припадници мањина треба да подржавају парламентарну већину и да буду њен део јер само тако постају истински актери на политичкој и друштвеној сцени.

Одговарајући на питања новинара, Пленковић је рекао да је истина кључна за помирење и да се она односи на то да је Хрватска "била жртва агресије Милошевићевог великосрпског режима".

"Радимо на интеграцији српске мањине у Хрватској. Процес мирне реинтеграције је једна од највећих оставштина председника Фрање Туђмана на којем треба градити, јер је тај модел спречио бројне нове жртве", закључио је Планековић.

Радин: Срби у Хрватској део заједнице од памтивека

Потпредседник хрватског Сабора Фурио Радин изјавио је на пријему да разлике треба уважавати, а по могућности и волети, јер, како је рекао, ако тако размишљамо бићемо на добром путу.

Позвао је и вернике и оне који то нису да се окрену будућности и граде заједнички живот у миру и уважавању свих различитости.

Истовремено, Радин је у име председника Сабора Гордана Јандроковића и свих посланика честитао Божић православним верницима, истичући да божићне честитке српског народа указују "на важност љубави, мира и наде, као и заједништва".

"Слоган је да смо сви исти алат идеологије, који различитима оставља да буду на маргинама, дискриминисани. Полазимо од једноставне чињенице да смо сви различити, да расне, националне, родне или полне, верске или старосне и друге разлике треба уважавати, а по могућности и волети. Ако тако размишљамо бићемо на добром путу", рекао је Радин.

Истакао је да Срби и Српкиње у Хрватској живе од памтивека, као "недељив део људске заједнице која је вековима живела у складу".

На самом крају овог миленијума, додао је Радин, као и код многих других народа тај је склад доведен у питање, више пута нарушен и поновно изграђен.

"Славећи Божић желимо да укажемо на ту једноставну истину - да је склад међу народима који настањују Хрватску далеко чвршћи и временом дуготрајнији од неразумевања и сукоба, да је љубав међу различитима далеко постојанија од мржње", рекао је Радин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво