Почела демаркација границе између Косова и Македоније

Постављањем граничног камена на тромеђи Косова, Албаније и Македоније данас је почела демаркација македонско-косовске границе, сходно споразуму Београда и Скопља из 2001. године и плану бившег финског председника Мартија Ахтисарија, којим је тај договор потврђен.

Први гранични камен поставили су председник македонске комисије за демаркацију Тодор Нанев, амбасадор Албаније у Приштини Арбен Чејку и генерал косовске полиције Шеремит Ахмети, као и представници УНМИК-а и Еулекса.

После данашње свечаности граница између Косова и Македоније обележена је у дужини од 12 километара, али две стране се још увек нису бавиле "спорним" делом границе, односно око 2.500 хектара земље која припада косовским Албанцима, али се у складу са договором који су поцетком 2001. године потписали тадашњи председници СР Југославије и Македоније Војислав Коштуница и Борис Трајковски, налази на територији Македоније.

Власти у Београду, због оштрог отпора косовских Албанаца, нису укључене у нову рунду преговора о 150 километара границе, мада је македонски премијер Никола Груевски још раније најавио да је проблем, суштински, немогуће решити уколико се у процес не укључи Србија.

Након потписивања споразума о демаркацији између Београда и Скопља пре седам година, косовски Албанци али и њихови сународници у Македонији оштро су протестовали, упозоравајући тадашње македонске власти да ће се суочити са озбиљним проблемима, уколико споразум не буде одговарао њиховим интересима.

Убрзо после потписивања споразума, који је тада потврдила међународна заједница, у подраничном месту Танушевци, фебруара 2001. године избили су први сукоби између албанских побуњеника и македонских снага безбедности, који су месец дана касније прерасли у озбиљан обрачун, заустављен тек шест месеци касније уз посредовање НАТО, САД и Европске уније.

Истовремено са почетком демаркације, председник Косова Фатмир Сејдиу позвао је македонске власти да се озбиљно укључе у пробле демаркације читаве границе, наводећи да тај проблем није повезан са признавање независности.

"Ово је заједнички процес за обе државе и очекујемо да буде решен на најбољи могући начин," рекао је Сејдиу у Приштини, наглашавајући да дефинисање границе "неће изазвати политичке тензије" ни на Косову али ни у Македонији.

Према плану који је начинио Марти Ахтисари, демаркација границе између Македоније и Косова треба да буде окончана за годину дана.

број коментара 0 Пошаљи коментар