Због чега су Грци поново на улицама?

Грци су поново на улици, овог пута протестују због усвајања буџета за 2019. годину, првог откако је земља изашла из дужничке кризе. Планирано је да јавни дуг наредне године буде 167 одсто бруто домаћег производа. Премијер Алексис Ципрас поручује да овај буџет нуди шансу да земља крене напред.

Како би испунила захтеве међународних поверилаца и обезбедила отпис дуга од више милијарди евра – Грчка је спроводила строге мере штедње, међу којима су смањење пензија и отпуштање радника у јавном сектору.

Буџет који је синоћ усвојио грчки парламанет за следећу годину предвиђа привредни раст од 2,5 одсто јер то, како каже премијер, дугују будућим генерацијама које су поднеле највећи терет током кризе.

"Прошли смо кроз толико тога али и даље стојимо. Период иза нас била је права одисеја. После осам година штедње сада добијамо развојни буџет. Буџет који је наш, грчки. Грчка је сада поново слободна и оптимистична и и даље ће напредовати", оценио је Алексис Ципрас.

Буџетом је планирано да јавни дуг наредне године буде 167 одсто БДП-а.Лидер главне опозиционе партије Нова демократија Киријакос Мицотакис оштро је критиковао премијера. Каже да Ципрас бољи живот обећава "1.447 мрачних дана на власти" и да "води политику против свих".

"Гласамо против владе лажи, преваре, ароганције и цинизма. Гласамо против предлога владе која је погоршала живот Грка, посебно оних најслабијих. Гласамо против пореза, дуге и тешке штедње", поручио је Мицотакис.

Грађани, а првенствено пензионери су незадовљни. Траже да им Влада врати пензије које су смањиване због дужничке кризе.

"Осећам се као да дајем десет центи а добијам пола цента. Још се очекује од мене да будем захвалан због тога", рекао је професор у пензији Никос Дадарлис.

За скоро два и по милиона најстаријих у Грчкој, пензије су биле смањене за 14 процентних поена. Иако је парламент средином децембра укинуо смањене пензија за 2019. годину, многи пензионери су забринути јер би Влада могла да им и даље смањује пензије на друге начине, попут подизања свакодневног пореза на робу широке потрошње јер су за многе породице пензије старијих у породици једини извор прихода.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи