Загреб, идентификовано девет српских жртава

У Загребу је обављена идентификација посмртних остатака девет жртава српске националности, страдалих 1995. на територији Хртватске у току оружаних сукоба на простору бивше Југославије, саопштила је Комисија за нестала лица Владе Србије.

"У Заводу за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета у Загребу, Република Хрватска, уз присуство чланова породица, обављена је идентификација посмртних остатака девет жртава српске националности, страдалих током оружаних сукоба на простору бивше Југославије, у току 1995. године, на територији Републике Хрватске", каже се у саопштењу.

Наводи се да су посмртни остаци ексхумирани у Задру (3), Глини (1), Книну (1), Петрињи (2), Широкој Кули (1) и Горњој Обријежи (1).

"Посмртни остаци осам лица су идентификовани методом анализе ДНК, док су посмртни остаци једног лица идентификовани традиционалном методом. Њихова сахрана биће обављена у складу са израженим жељама породица", саопштила је Комисија.

Кроз овај процес, од 2001. до 2018. године, из регистрованих гробница на територији Хрватске ексхумирани су посмртни остаци више од 1.200 жртава српске националности страдалих у акцијама хрватске војске и полиције "Бљесак" и "Олуја" а посмртни остаци преко 800 идентификованих жртава је предато породицама ради сахране.

"Од самог почетка процеса ексхумација и идентификација посмртних остатака које су вршене на територији Републике Хрватске, по заједнички утврђеној методологији, нашој страни је омогућен мониторинг те је и овог пута идентификацијама присуствовао мониторски тим Комисије за нестала лица", навела је Комисија.

Овим је, како је саопштено, настављен процес идентификација жртава српске националности, страдалих у акцијама "Бљесак" и "Олуја" током 1995. године, чије породице живе у Србији, што је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи