Двоје мађарских посланика избачено из зграде државне телевизије

Припадници обезбеђења избацили су двоје посланика из зграде мађарске државне телевизије након што су покушали да прочитају петицију, дан након што је полиција употребила сузавац против демонстранта у Будимпешти.

Њих двоје су поред десетак посланика провели ноћ у згради државне телевизије у оквиру демонстрација против политике мађарског премијера Виктора Орбана, пренео је Ројтерс.

У петицији су наведени захтеви са протеста, међу којима су позив на повлачење новог закона о раду, независност јавних медија и судова и придруживање Мађарске канцеларији тужилаштва Европске уније.

Независна посланица Бернадет Сел поставила је видео-снимак на својој Фејсбук страници на коме се види како припадници обезбеђења гурају посланика Акоса Хадхазија и избацују га из зграде.

Селова је рекла да је она, такође, избачена.

Други посланици су наставили протест у згради државне телевизије.

Око 10.000 грађана протестовало је у недељу у Будимпешти против новог закона о раду и, како наводе, растуће ауторитарне владавине националистичког лидера Виктора Орбана.

"Мислим да незадовољство расте. Уз, не само бес и фрустрацију, већ и гласове промена, мислим да је ово процес који доноси неке нове идеје", каже једна од учесница протеста.

Новим законом о раду, послодавцима је дозвољено да траже до 400 прековремених сати рада годишње, па га критичари називају "Законом за робове".

Зато је Савез синдиката Мађарске предао протестно писмо мађарском председнику тражећи од њега да не потпише усвојени закон него да отвори расправу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи