Будимпешта, хиљаде протестују против Орбанове владе

Хиљаде грађана у Будимпешти протестују против новог закона о раду и, како наводе, растуће ауторитарне владавине националистичког лидера Виктора Орбана.

Протести носе назив "Срећан Божић господину премијеру" и четврти је по реду у последњих недељу дана који организују левичарске опозионе партије, групе студената и грађана који се противе влади Виктора Орбана, преноси Ројтерс.

Орбанова партија Фидес у суботу је, реагујући на протесте у земљи саопштила да је "све очигледније да су учесници протеста криминалци које је организовала мрежа (Џорџа) Сороса".

Почетком месеца, влада Виктора Орбана је приморала приватну школу Централни Европски Универзитет да напусти Мађарску, у оквиру дугогодишњег сукоба Орбана са америчким милијардером Соросем, либералом мађарског порекла.

Демонстранти су у шетњи од Трга Хероја до парламента махали заставама Европске уније и Мађарске носећи слогане.

На једном од слогана је, како се наводи писало "Немој да крадеш".

"Незадовољство расте", рекла је 26-годишња Анди, студенткиња социологије која није желела да открије пун идентитет.

"Усвојили су два закона ове недеље који неће помоћи интересима Мађара", оценила је.

Новим законом о раду послодавцима је дозвољено да траже до 400 прековремених сати рада годишње, због чега су га критичари назвали "законом за робове".

Влада је такође усвојила закон за успостављање нових административних судова који ће одговарати влади и надгледати осетљива питања попут изборног закона, протеста и питања корупције, па су, у вези са тим на данашњем протесту демонстранти носили слогане са поруком "Независно судство".

Британска агенција напомиње да је Орбан често улазио у сукоб са Бриселом градећи у својој земљи систем за који критичари тврде да је аутократски и повећавајући контролу над судством и медијима.

Организације за заштиту људска права, наводи се, упозоравају да је нови закон о судовима најновији вид урушавања демократских институција под Орбановом владом који је дошао на власт 2010. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво