Протест против скретања удесно у Бечу

Више хиљада Аустријанаца протестовало је у центру Беча против политике владе канцелара Себастијана Курца, на годишњицу њеног ступања на дужност.

На протесту је, према проценама полиције, било 17.000 људи, а организатори - "Савез за врућу јесен", тврде да је било 50.000 људи.

На протест против "скретања удесно, расизма и несоцијалне политике" позвале су левичарске, синдикалне, феминистичке и антирасистичке организације, подржане од стране Социјалдемократске партије Аустрије (СПО) и Зелених.

Протест је протекао мирно, уз присуство више од 500 полицајаца, који су поднели само три пријаве за кршења јавног реда.

"Влада смањује код здравства, слободног времена и социјалне сигурности већине у Аустрији, и уместо тога дарује пореске поклоне концернима и најбогатијима", истакла је Кете Лихтер из "Офанзиве против деснице".

Због протестне шетње, више главних саобраћајница у центру града било је затворено за саобраћај.

Пошто су демонстрације почеле на почетку Мариахилфер штрасе, протест је наишао на жестоку критику привреде, јер трговци критикују организаторе што у време божићне куповине узнемиравају грађане и тиме умањују приходе трговцима.

"Сматрам да је право на протест важно и исправно, али не на тако екстензиван, и по предузетништво штетан начин, на штету средњих и малих предузећа", истакао је директор Удружења трговаца Рајнер Вил.

Он је предложио властима да убудуће важне трговачке улице у предбожићном периоду прогласе "заштићеним зонама".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво