Усвојена Декларација о положају Хрвата у БиХ

Хрватски Сабор усвојио је већином гласова Декларацију о положају Хрвата у БиХ, која, између осталог, предвиђа измену Устава БиХ и изборног законодавства, коју, међутим, најутицајнија бошњачка странка СДА сматра мешањем у подручје суверенитета правосудних власти БиХ.

Посланици су по питању Декларације у расправи били подељени на оне који на изборима имају и оне који немају подршку хрватске дијаспоре, како Хрватска третира Хрвате у Босни и Херцеговини.

Странка демократске акције (СДА), Бакира Изетбеговића Декларацију сматра директним мешањем у унутрашња питања БиХ и штетним актом, који је, како кажу, противан духу добросуседских односа.

Бављење изменама Устава и закона Босне и Херцеговине од законодавне власти суседне државе представља груби покушај повреде суверенитета Босне и Херцеговине. Надлежност за законе Босне и Херцеговине, па и Изборни закон, имају искључиво тела законодавних власти које чине демократски изабрани представница грађана и народа БиХ, саопштено је из те странке.

Босна и Херцеговина и Република Хрватска су као потписнице Дејтонског мировног споразума преузеле обавезу узајамног поштовања суверенитета и то је једини начин да се међусобни односи, доведени у питање агресијом на Босну и Херцеговину, стабилизују и унапређују.

"Хрватски сабор, нажалост, улази и у подручје суверенитета правосудних власти Босне и Херцеговине, покушавајући да утиче на циљеве рада, између осталог и по питању процесуирања ратних злочина", наводи се у саопштењу, пренела је Фена.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво