Додик: Косовска војска удар на стабилност региона

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је усвајање сета закона којима се иницира успостављање тзв. војске Косова директан удар на мир и стабилност не само Србије већ и целог региона, и то никако не може бити добра вест, ни за Републику Српску, ни за БиХ.

"Успостављање војске самопроглашеног Косова је озбиљан ударац и међународној заједници, која посматра како један парламент самопроглашене државе крши резолуције Савета безбедности УН, кршећи све норме међународног права", рекао је Милорад Додик, пренела је РТРС позивајући се на Срну.

Додик је нагласио да је због мира и стабилности у целом региону неопходно да се тим поводом, у најскорије време, огласи и Савет безбедности УН, тело које је и установило Резолуцију 1244.

"Верујемо да ће власти државе Србије својом мудром политиком успети да сачувају мир у својој јужној покрајини који је сигурно пољуљан данашњом одлуком власти у Приштини", навео је председавајући Председништва БиХ.

Додик је најавио је да ће покренути иницијативу у Председништву БиХ да се осуди формирање тзв. војске Косова, јер је тиме директно угрожен Анекс један Б Дејтонског споразума о регионалној стабилизацији. 

Милорад Додик изјавио је да ће Република Српска, после формирања косовске војске, испитати могућности за излазак из споразума који је предвидео стварање Оружаних снага БиХ, преноси Фена.

Додик је подсетио је да су представници РС били "присиљени на одустајање од Војске РС" и да су "под бруталним притиском на РС формиране Оружане снаге БиХ", и истакао да се истовремено Косову даје право да формира своју војску и да један део међународних снага стоји иза тога.

"Ово ће бити прилика да ми, у оквиру Анекса 1Б Дејтонског споразума размотримо наше учешће у споразуму о формирању Оружаних снага БиХ, и РС ће то урадити у најскорије време. Путем надлежних институција испитаћемо могућности за излазак из тог споразума који је предвидео стварање Оружаних снага БиХ", рекао је Додик.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво