Саветник хрватске председнице поднео оставку

Владо Галић, саветник хрватске председнице Колинде Грабар-Китаровић за одбрану и националну безбедност поднео је оставку, како је навео, из моралних и етичких разлога, а коју је она прихватила, потврђено је агенцији "Хина" у четвртак из Канцеларије председнице.

Оставка Галића уследила је након афере СМС у којој је ухапшен информатичар Фрањо Варга због сумње да је у поступку који се водио против бившег челника Динама Здравка Мамића, његовог брата Зорана Мамића, бившег директора Динама, Дамира Врбановића и порезника Милана Пернара на осјечком Жупанијском суду израдио лажну СМС преписку.

Лажна СМС преписка је конструисана као да је вођена између бившег главног државног адвоката Динка Цвитана и једног судије који је у том предмету био члан судског већа, тако да је Цвитан пре објаве првостепене пресуде притиском на судију тражио да донесе осуђујућу пресуду.

У свом исказу Канцеларији за сузбијање корупције хрватског државног тужилаштва Ускоку, према наводима медија, Варга је говорио и о сарадњи с бившем председником ХДЗ-а Томиславом Карамарком, замеником Милијаном Бркићем, али и некадашњим власником Аргокора Ивицом Тодорићем, те с председничиним саветником Галићем који је повезао Варгу и Карамарка.

Због сумње да је Варги дојавио да је под истражним мерама и да му се спрема хапшење, у истражном затвору је и Блаж Цурић, возач потпредседника владе Томислава Толушића и кум заменика председника ХДЗ-а Милијана Бркића.

Хрватска председница: Оставка моралан чин

Колинда Грабар Китаровић рекла je дa ће прихватити Галићеву оставку. Напомиње да она нема везе с афером СМС, преноси Хрватска радио-телевизија.

Према њеним речима, Галићева одлука да поднесе оставку моралан чин и да о томе неће спекулисати.

"Реч је о истрази која је затвореног типа, зна ће се све на време. Према ономе што је мени господин Галић рекао, оставка нема везе с ониме за што се оптужује", изјавила је Грабар Китаровићева.

Председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић рекао је да се о нечијој кривици не може говорити док не буде готова истрага.

Министар управе Ловро Кушчевић коментарисао је да председница одлучује о својим саветницима и да подржава "рашчишћавање". "Ко је био уплетен, нека сноси политичку или неку другу одговорност", рекао је Кушчевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво