Словенија: Шишко остаје у притвору до даљњег

Суд у Марибору продужио је притвор вођи паравојне формације познате под називом "Штајерска стража" Андреју Шишку до даљњег.

Како преноси словеначка СТА, Шишко је у притвору од почетка септембра.

"Судско веће продужило је притвор након подизања оптужнице", рекла је словеначкој агенцији председница суда у Марибору Аленка Задравец.

Словенско државно тужилаштво је прошле недеље подигло оптужницу против десничарског политичара Шишка, којег терети да је приликом постројавања "Штајерске страже" позивао на промену уставног поретка.

Шишко је ухапшен након што се на друштвеним мрежама појавио видео снимак у којем чланове своје паравојне групе, од којих су неки на снимку били наоружани, на постројавању позива да сруше највише представнике власти, преноси Хина.

Тужиоци су тада саопштили да су оптужили Шишка за подстицање дела против уставног поретка.

Шишко је бивши вођа навијача познат по својим антиимигрантским уверењима.

Он је рекао да је видео који је поставио провокација и описао своју групу као "чуваре".

Врховни суд, који је раније установио је да је целокупно деловање Шишка, који је још почетком 2017. претио председнику тадашње владе Мири Церару, па све до оснивања "Штајерске страже", и његов позив сличним паравојним скупинама на могућу насилну промену уставног поретка, у овој је фази правосудног поступка довољан за подношење оптужнице против њега.

Шишко је шеф ванпарламентарне странке Уједињена Словенија.

На председничким изборима 2017. освојио је 2,21 одсто гласова.

Он се, такође, кандидовао за градоначелника Марибора из притвора прошлог месеца када је освојио 1,43 одсто гласова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи