Иконе враћене епархијама СПЦ у Хрватској

Културна добра из Епархије осјечко-пољске и барањске, Епархије захумско-херцеговачке и приморске и Епархије пакрачко-славонске отпремљена су у цркве и ризнице Српске православне цркве у Хрватској.

Oтпремање добара уследило је након што је Мешовита српско-хрватска међудржавна комисија за повраћај културних добара утврдила да су се за то стекли сви неопходни услови.

Црквама Светог Георгија у Боботи и Светог Николе у Вуковару у Епархији осјечко-пољској и барањској враћене су 63 иконе, Ризници Благовештења у Дубровнику у Епархији захумско-херцеговачкој и приморској 11 икона, саопштило је Министарство културе и информисања.

Црквама Светог Георгија у Великим Бастајима и Светог Николе у Лисичини у Епархији пакрачко-славонској враћено је 108 икона које ће се чувати у новом депоу Епархијског двора у Пакрацу, на основу Споразума између две земља и пратећег Протокола, уз сагласност Светог архијерејског синода Српске православне цркве.

На састанку Мешовите комисије, који је одржан у Покрајинском заводу за заштиту споменика културе - Петроварадин, усвојен је записник са претходне седнице Комисије одржане у јулу у Загребу.

Разговарало се о обнови ризница у Крки и Шибенику, плану чувања материјала из Епархије далматинске и у Епархији осјечко-пољској и барањској, као и наставку обнове Епархијског двора у Пакрацу са ризницом.

број коментара 0 Пошаљи коментар