Брамерц: Хрватска промовише некажњивост ратних злочина

Хрватска влада још увек утиче на процес правде у предметима ратних злочина, наводи главни тужилац Међународног механизма за кривичне судове Серж Брамерц у извештају пред Саветом безбедности Уједињених нација. Додаје да је то резултирало блокирањем великог и растућег броја предмета против бивших припадника Хрватске војске и Хрватског вјећа одбране.

У извештају Сержа Брамеца наводи се да Влада Хрватске није повукла закључак из 2015. године којим је наложено Министарству правде да не пружа судску сарадњу у одређеним предметима ратних злочина, чиме је Влада наставила вршење утицаја на процес правде.

Упркос директним напорима Кабинета тужилаштва ММКС-а према хрватским властима, по извештају, мали напредак је остварен у протекле три године због овакве хрватске политике и њеног негативног утицаја. 

"Оваква политика утиче на промовисање некажњивости на рачун жртава широм региона, које заслужују правду", стоји у Брамерцовом извештају, где се такође наводи да није пружено ниједно задовољавајуће објашњење за одржавање овакве политике хрватске владе. 

Брамерц у извештају истиче да би хрватска влада одмах требало да повуче овакав став, те да "допусти процесу правде да се настави без додатног уплитања". 

Наводи и да је смањена сарадња хрватских власти довела до важних застоја у истрагама и процесуирању у суседним земљама.

Истовремено, у очима јавности, како стоји у извештају, чини се да, док "хрватски судови настављају потраживање правде за хрватске жртве, мало је видљивог напретка у процесуирању случајева против особа хрватске националности оптужених од судова суседних земаља".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво