Инциденти током откривања споменика Туђману

Две особе приведене због нарушавања реда и мира током церемоније откривања споменика првом хрватском председнику Фрањи Туђману у Загребу. У једном од инцидената, старији мушкарац викао: "Туђман злочинац", јавља "Индекс".

Мушкарац који је, током церемоније којој је присуствовао цели државни врх, узвикнуо "Туђман злочинац" физички је нападнут током гурања у маси, после чега је интервенисала полиција, незванично сазнаје хрватски портал Индекс.

Како се наводи, избила су два инцидента у којима су ухапшена двојица мушкарца, стара 61 и 59 година. Међутим, не прецизира се шта се још догодило приликом откривања споменика Фрањи Туђману на раскрсници Улице града Вуковара и Улице Хрватске братске заједнице.

Против постављања споменика протестовала је и Иницијатива младих за људска права у Хрватској, која, на Међународни дан људских права, подсећа да је Туђман током последње деценије 20. века био симбол деловања против сопствених грађана, закона и Устава, као и да је "заслужан за уништену економију и деградиран систем вредности утемељен на снажном национализму и вредностима супротним људским правима".

"Деловање Туђмана обележено је и низом ратних злочина и масовним кршењима људских права, посебно према националним мањинама", кажу у Иницијативи.

Подсећају и да је Туђман према пресуди Међународног кривичног суда за бившу Југославију био део удруженог злочиначког подухвата и да је одговоран за агресију Републике Хрватске на Босну и Херцеговину.

Истичу да Туђман представља вредности које се не смеју преносити садашњим и будућим генерацијама, као и да су оне супротне изградњи уређеног друштва.

Државни врх на откривању споменика 

Церемонији откривања споменика, чиме је обележено 19 година од смрти првог хрватског председника, присуствовали су представници хрватског државног врха, који су претходно положили цвеће и венце на Туђманов гроб на загребачком гробљу "Мирогој".

Председница Колинда Грабар Китаровић поручила је на церемонији да је Туђман хтео да оствари "идеал људских права" и додала да је цео хрватски народ годинама чекао на споменик лидеру свих Хрвата.

"Претрпевши велика страдања и оптерећен неправедним стигмама, хрватски народ је у бившој држави био осуђен на другоразредни положај", рекла је Грабар Китаровићева.

Додала је и да се "Туђман изложио прогону јер је знао да се без жртве не може остварити ништа велико".

"Ни тренутка се није двоумио нити се дао поколебати у својим циљевима", напоменула је Грабар Китаровићева.

Фигура у покрету 

Председник Сабора Горан Јандроковић изразио је задовољство начином обележавања 19 година од смрти Туђмана и истакао да фигура у покрету ка напред на прави начин одражава лик и дело првог хрватског председника.

"Фрањо Туђман био је невероватно храбар", рекао је Јандроковић.

Премијер Андреј Пленковић поручио је да је Туђман био политички лидер који је успешно утицао на кључна збивања и ујединио хрватски народ. 

"Својом окупљајућом политиком поставио је темеље хрватске државе. Под његовим вођством Хрватска је остварила највеће успехе", истакао је Пленковић, који је предводио делегацију ХДЗ-а која је положила венац на Туђманов гроб.

"Водио је Хрватску у најтежим временима великосрпске Милошевићеве агресије, за време 'домовинског рата', ослободио окупиране територије и својом мудрошћу, уз помоћ међународне заједнице, мирно реинтегрисао Хрватско подунавље, инсистирао на процесу помирења, што је једна од његових кључних оставштина коју такође негујемо и на којој ћемо инсистирати", поручио је Пленковић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво