Нинић: Укинути одлуку о забрани уласка у Црну Гору Мировићу

Иван Нинић, адвокат београдског професора др Дејана Мировића, најавио је покретање судског поступка пред Управним судом у Подгорици против решења о забрани преласка државне границе његовом клијенту, уколико у међувремену црногорске власти не укину такву одлуку по већ изјављеној жалби.

Адвокат Нинић је указао да је у циљу заштите елементарних људских права, која су према професору Мировићу флагрантно прекршена од институција Владе Црне Горе, инициран поступак који ће се окончати прво пред националним правосуђем у Подгорици, а потом сасвим извесно и пред Европским судом у Стразбуру.

"По овлашћењу професора Мировића, против решења о забрани преласка државне границе, изјавио сам жалбу МУП-у Црне Горе, а преко амбасаде у Београду. Сви правни аргументи су на Мировићевој страни и изражавам очекивање да ће политички памфлет граничне полиције у Бијелом Пољу, који су телефоном диктирали погорички центри моћи, бити укинут", рекао је Нинић, пренео је портал ИН4с.

Ипак, додаје Нинић, уколико политика и сила надвладају право, њихов следећи корак биће покретање судског спора пред Управним судом у Подгорици.

"Легитимно право мог брањеника је да од институција Црне Горе добије аргументацију и објашњење мере којом је установљена рестрикција његових људских права. Када једног врхунског интелектулаца, као што је универзитетски професор Дејан Мировић, у 21. веку, у срцу Европе, у држави која се верно заклиње на евроатлантске вредности, лишите права на слободу кретања, мишљења и уживања властите имовине, најмање што можете да урадите јесте да му јасно предочите разлоге због којих има третман државног непријатеља", наглашава Нинић.

Поставио је питање Влади Црне Горе, како то интелектулни рад једног професора, који није носилац криминалне, политичке или јавне функције у Србији, може угрозити унутрашњу безбедност чланице НАТО савеза.

Према његовим речима, неформални центар моћи унутар безбедносног апарата Црне Горе је био принуђен да фабрикује извештаје о Мировићу, како би применом одредбе члана 8. и 95. Закона о странцима, могао да установи индивидуалну меру забране преласка државне границе.

"Евидентно је да олигархија у Подгорици, окупљена око Мила Ђукановића, пати од дефицита сензибилитета према интелектуалцима који нису полтрони и не страхују да промовишу другачије политичке вредности. Због тога ће професор Мировић цивилизацијско право које му припада и које му је на бруталан начин угрожено штитити и пред судом у Стразбуру", закључио је Нинић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво