Хрватска се не меша у унутрашње ствари БиХ

Хрватско Министарство спољних послова саопштило је да за разлику од тројице бивших Високих представника у БиХ, Хрватска се не меша у унутрашња питања БиХ, већ испуњава међународне обавезе, у потпуности поштујући суверенитет и територијални интегритет БиХ и њен уставни и правни поредак.

У саопштењу објављеном синоћ поводом писма који су тројица бивших високих предсавника у БиХ Педи Ешдаун, Кристијан Шварц - Шиллинг и Карл Билт упутили шефици европске дипломатије Федерики Могерини, наводи се и да Хрвати немају свог легитимног представника у Председништву БиХ.

"Као потписница Дејтонског мировног споразума, те суседна и пријатељска земља БиХ са којом дели границу дугу више од хиљаду километара, као држава која има уставну обавезу бринути о Хрватима изван Хрватске и као одговорна чланица Европске уније и НАТО, Хрватска, која је уједно и најискренији заговорник европског пута БиХ, има бројне разлоге, али и обавезу да помно прати збивања у тој земљи", наводи се у саопштењу.

Подсећа се да Дејтонски мировни споразум и Устав БиХ дефинишу ту земљу као једну државу која се састоји од два ентитета и три једнакоправна конститутивна народа и осталих. 

"Нажалост, конститутивни народи, делом и због одлука неких Високих представника, тренутно нису једнакоправни што је разлог за озбиљну забринутост и што може да штети функционалности и стабилности Босне и Херцеговине", наводи се у саопштењу.

Као "последњи пример неравноправности" наводе се избори за чланове Председништва БиХ, на којима је хрватски члан Председништва БиХ изабран претежно гласовима припадника бошњачког народа.

"Дакле, за разлику од остала два конститутивна народа, Хрвати поново немају свог легитимног представника у Председништву БиХ, премда је један кандидат добио преко 80 одсто њихових гласова, већ је за њиховог представника изабран кандидат који је добио већу подршку, али у крајевима где је број хрватских бирача занемарив", наводи се у саопштењу.

Како се оцењује, такав "парадоксалан исход", осим што није правичан ни легитиман, у супротности је с духом Дејтонског мировног споразума и Одлукама Уставног суда БиХ које су потврдиле пропорционалну и легитимну заступљеност конститутивних народа у БиХ као "кровно начело које произлази из Устава БиХ и које вреди за све административне и политицке разине власти".

У саопштењу се предвиђа да је идућа прилика у којој ће бити тестирано поштовања владавине права, укључујуци и поштовање одлука Уставног суда БиХ, формирање Дома народа Парламента Федерације БиХ.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво