Линта: Хапшења у Вуковару малтретирање Срба

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да хапшење петоро Срба у Вуковару због сумњи за ратни злочин представља наставак "производње страха и малтретирања Срба с циљем да се што више исељавају из Хрватске".

"Јасно је да су хапшења петоро Срба последица притиска и кампање Градоначелника Вуковара Ивана Пенаве и разних ветеранских удружења и странака деснице на актуелну власт", оценио је Линта у саопштењу.

Он оцењује и да је неистина да хрватска полиција свој посао ради професионално како је рекао хрватски премијер Пленковић након хапшења вуковарских Срба.

"На делу је дуги низ година политичка злоупотреба хрватске полиције која за ратне злочине хапси само Србе и то најчешће без икаквих доказа. С друге стране, у Хрватској се славе и слободно шетају лица која су наредила или организовала или починила ратне злочине против Срба", указао је Линта.

Линта је позвао Тужилаштво за ратне злочине да покрене истраге против припадника хрватских војних, паравојних и полицијских формација који су одговорни за бруталне злочине против српских цивила у Вуковару пре и током оружаних сукоба.

Он сматра и да у случају да нису доступни да дају изјаве Тужилаштво за ратне злочине треба против тих лица да распише потернице.

Линта наводи и да је према подацима Удружења српских породица убијених, погинулих, несталих и насилно одведених лица "Против заборава", које делује у Хрватској, током лета и јесени 1991. године у Вуковару убијено или нестало преко 120 Срба.

"За злочине над Србима у Вуковару 1991. године нико није оптужен а камоли осуђен", напомиње Линта.

број коментара 2 пошаљи коментар
(петак, 07. дец 2018, 19:16)
anonymous [нерегистровани]

Neophodno je...

...preduzeti mere i aktivnosti kako bi u javnost izasle sve pojedinosti o zlocinima nad Srbima,sirom Hrvatske,pocinjenih od strane pojedinaca,paravojnih formacija i policije tadasnje SRH,pre pocetka gradjanskog rata,u toku i nakon rata!
Akcenat bi trebao biti na razotkrivanju pocinilaca i naredbodavaca.Verujem da ima dosta prikupljenih podataka,ali i da ima daleko vise podataka i dokaza koji jos nisu ni "taknuti". 

(петак, 07. дец 2018, 17:55)
anonymous Lala [нерегистровани]

To je to ,

Glasački potencijal Srba u Vukovaru treba po svaku cenu smanjiti jer na lokalnim izborima mnogo smetaju "gospodi braniteljima " .