Заев: Нећемо бити "Северномакедонци", али ни "фиромци"

Нити ја, нити ви, нити моја деца неће бити "Северномакедонци", поручио је македонски премијер Зоран Заев одговарајући на питање како се осећао након што су посланици у Собрању гласали за измене македонског Устава. 

"Тачно је да имамо придев северна, али ми остајемо Македонија", рекао је Зоран Заев, а пренео портал Плусинфо.

"Видели смо да 27 година тонемо, можемо и да наставимо да тонемо, али да бисмо обезбедили боље услове живота у нашој земљи и да не постанемо држава пензионера, као и да задржимо младе, одлучили смо се на ове кораке", објаснио је Заев.

Подсетио је да је у Преспанском споразуму признат македонски језик, као и право на самоопредељење.

"Нећемо бити 'Северномакедонци', а нећемо носити ни увредљиво име 'фиромци' (FYROM, Former Yugoslav Republic of Macedonia).

Премијер је током јавне дебате на Универзиту ФОН у Скопљу рекао да македонски грађани треба да размисле шта остављају својој деци, након чега је његов говор поздрављен великим аплаузом.

Македонски премијер изјавио је да су приоритети његове владе транспарентност политичког одлучивања, функционални правосудни систем, ефикасна борба против корупције и поштовање људских права.

"Усвајамо нови закон о спречавању корупције који се израђује у сарадњи са невладиним организацијама, како би се успоставило независно тело за борбу против корупције", рекао је Заев.

Нацрт закона, додао је, садржи препоруке Европске уније. Закон би требало да омогући надлежном телу веће компетенције како би могло да прати финансирање политичких партије, банковне рачуне појединаца, правне субјекте и финансијске институције без кршења правила о тајности података банке.  

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво