Додик: Застава РС мора бити тамо где сам ја

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик каже да та државна институција може имати пуни капацитет под условом да на свим састанцима, којима присуствује, буде истакнута застава Републике Српске, а ако то не буде учињено, неће бити ни седница Председништва.

"Нисам отишао тамо да примам плату и да будем икебана. Пракса прављења икебана од српских чланова у различитим телима биће прекинута. Не оспоравам заставу БиХ, али застава Републике Српске мора бити тамо где сам ја", рекао је Милорад Додик новинарима после састанка с председницом Републике Српске Жељком Цвијановић у Бањалуци.

Истакао је да представници Српске желе да буду активни учесници политике која се усваја на нивоу БиХ.

"Председништво је потпуно развлашћено наметнутим одлукама високог представника и доведено до позиције британске краљице, иако пише да је Председништво извршнополитички орган БиХ, а да су Савет министара и сви други органи, осим Централне банке, помоћни органи Председништва. Само желим да се то врати", нагласио је Додик.

Према његовим речима, Уставом је прописано да симболе БиХ утврђује парламент, а потврђује Председништво БиХ, али то није поштовано у случају заставе БиХ.

"Заставу БиХ наметнуо је високи представник и о њој није било договора, али је касније на нивоу парламента донесен закон који је мотивисан искључиво немогућношћу да се промени било шта од онога што је високи представник одредио. Дакле, имали сте ситуацију да високи представник наметне заставу", истакао је Додик, пренела је РТРС.

Председавајући Председништва БиХ додао је да застава БиХ представља и заставу ФБиХ и она се као таква формално користи на основу одлука федералних органа.

"Они нису ни били у прилици да усвоје било какву другу заставу осим да се сложе са том. У суштини то представља чињеницу да ја као српски члан Председништва долазим у радне просторије где постоји застава БиХ и застава ФБиХ и да обављам своју дужност презентовања и репрезентације Републике Српске под другим заставама. То је просто неодржива пракса", каже Додик.

Против "наметнутих закона" 

Коментаришући позиве бошњачких званичника и високог представника у БиХ Валентина Инцка на поштовање Закона о застави БиХ, Додик је истакао да је и он за поштовање закона, али не наметнутих који мењају суштину Устава.

"Не тражим ништа друго него да се на местима где се појављујем као српски члан Председништва БиХ и репрезент Српске на видном месту налази и застава Републике Српске. Не тражим да она буде поред заставе БиХ, јер је и закон прописао да се поред заставе БиХ не могу истицати друге. То не значи да на неколико метара или у другом делу просторије не може да буде застава Српске", рекао је Додик.

Истакао је да је питање присуства заставе Српске постало врхунско политичко питање и да се показује да је био у праву када га је покренуо.

"Само за наше представнике у заједничким институцијама, нажалост, то није било врхунско политичко питање. Видимо сада колики је његов значај када је отворено то питање", нагласио је Додик.

Говорећи о томе да је јуче напустио састанак чланова Председништва с делегацијом Управног одбора Савета за спровођење мира, Додик је рекао да не избегава састанке, да се обратио на том скупу, изнео свој став да жели дијалог, али и услове за одржавање састанка.

Објаснио је да је на тај начин протекао и састанак са замеником помоћника америчког државног секретара Метјуом Палмером.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво