Мађарски портал: Орбан љут на Хрватску

После неколико недеља у којима су односе Хрватске и Мађарске обележили позитивни гестови, пре неколико дана дошло је до захлађења односа, пише мађарски портал "Индекс".

Мађарски портал наводи како је Орбан изузетно љут на Хрватску због обнављања црвене потернице за Жолтом Хернадијем.

Мађарски премијер сматра да је Хрватска тим потезом издала Мађарску, преноси хрватски портал Индекс.

Мађарски портал доноси и читаву позадину односа Хрватске и Мађарске, која је коначно довела до Орбановог беса. 

Како наводи портал, односи две државе већ су неко време натегнути због случаја Ина-МОЛ и хрватског захтева за изручењем Хернадија. Управо је због тога Мађарска раније блокирала улаз Хрватске у Организацију за економску сарадњу и развој (ОЕЦД).

Онда је, међутим, дошло до преокрета. У Европском парламенту 12. септембра је одржано гласање о покретању поступка одузимања права гласа Мађарској по члану 7 Европског уговора. И док је 448 посланика гласало против Орбана, односно за одузимање права гласа, њих 197 је било против. Међу њима је било и троје хрватских европарламентараца из ХДЗ-а.

Од тога дана однос између две земље се променио и влада у Будимпешти је укинула блокаду приступа Хрватске ОЕЦД-у. 

Мађарски портал Индекс наводи да је Орбан тада очекивао да ће Хрватска у знак захвалности повући потерницу за Хернадијем, што се није догодило.

"Хрватска је овај проблем дигла на политички ниво", преноси Орбанове речи мађарски портал, те наводи да је мађарски премијер запретио хрватским властима "још јачом реакцијом".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво