Политичари из БиХ о одлуци Приштине да повећа таксе

Увођењем стопостотних такси Босни и Херцеговини и Србији, Косово руши Цефта споразум, оцењују политичари у БиХ и наводе да је у овом тренутку најважније чути став Европске уније.

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је да одлука Косова да уведе таксе од 100 одсто на производе из БиХ безобразна, потпуно бесмислена и реваншистичка, те да је резултат неуспеха Косова да уђе у Интерпол.

Црнадак је истакао да ће мера Косова имати бројне последице, али да је у овом тренутку најважније чути став Европске уније.

"Надам се да ће став ЕУ бити јасан, јер чиста вербална осуда неће бити довољна", мишљења је Црнадак.

БиХ то није заслужила јер смо се ми понашали принципијелно, како смо то годинама радили, односно гласали за чланство у оним организацијама које су дефинисане бриселским разговорима Београда и Приштине и другим за који је сагласан Београд. То је тако већ годинама", казао је Црнадак за сарајевски портал Кликс.

"Реч је о директном непријатељском акту. Када некоме уведете царину од десет посто, то може имати економску логику, али такса од 100 посто је порука да вам је с друге стране неко с ким не желите да сарађујете", сматра министар.

На питање који ће бити наредни кораци БиХ и да ли се могу очекивати контрамере, Црнадак истиче да ће лично ставити ово питање као тачку дневног реда на састанку министара спољних послова региона у Црној Гори, 29. новембра.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио да Косово овом одлуком дефинитивно руши Цефта споразум. 

Шаровић је за портал Кликс рекао да ће се, после сутрашње седнице Савета министара БиХ, изјаснити детаљније у вези са таксама које је Косово увело БиХ као својеврсну одмазду, јер је делегација БиХ, превођена министром сигурности БиХ Драганом Мектићем, гласала против пријема Косова у Интерпол.  

Председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић рекао је да је данашња одлука Приштине погрешна и да руши постулате, циљ и намену због које је основана Цефта.

"Ако је то био одговор због резултата гласања за чланство у Интерполу, мислим да је Косово одабрало погрешну методу и начин и послало погрешну поруку", казао је Звиздић. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво