Цвијановић: Дејтонски споразум омогућио да БиХ живи у миру

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да Српска мора да инсистира на Дејтонском споразуму јер је јасно да је тај аранжман омогућио да БиХ функционише у миру више од 20 година и да на овом простору постоји каква-таква коегзистенција која није безбедносно ризична.

"Дејтонски споразум јесте кључ опстанка БиХ, у то дубоко верујем, али сам исто тако свесна да је због свих ових девијација које су се дешавале у претходном периоду - интервенције међународне заједнице, маса наметнутих одлука високог представника, интервенцијом Савета за провођење мира - споразум поприлично изобличен", рекла је Цвијановићева, пренели су бањалучки медији позивајући се на Срну.

Према њеним речима, да је Дејтонски споразум поштован и у потпуности спроведен, те да није било притисака међународне заједнице, БиХ би данас била пуно озбиљнија заједница у којој би постојало више разумевања и поверења.

"Нажалост, можемо рећи да је међунационално поверење на минималном нивоу", оценила је Цвијановићева.

Председница Српске прецизирала је да у БиХ нема довољно разумевања због тога што се једна од страна у БиХ увек ослања на интервенцију међународне заједнице.

"Међународна заједница или њен део који је најприсутнији увек држи бошњачку страну и оне који пропагирају ту политику", констатовала је Цвијановићева.

Оценила је да је време да се врати прагматизму и види шта је то оствариво у БиХ.

"Ако само браните нешто што је наметнуто, а видите да је наопако, да је мање ефикасно, да није произвело веће међусобно разумевање, па чему онда задржавати те ствари", поручила је Цвијановићева.

Данас су се навршиле 23 године од када је у америчкој бази "Рајт Петерсон" у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво