Почео нови мандат Председништва БиХ, први председавајући Додик

Милорад Додик, Жељко Комшић и Шефик Џаферовић су у Сарајеву положили свечану заклетву као нови чланови Председништва Босне и Херцеговине. На тај начин је започет нови четворогодишњи мандат колективног шефа државе. Први председавајући је Милорад Додик.

Церемонија је почела интонирањем химне Босне и Херцеговине, након чега је бивши председавајући Председништва, Бакир Изетбеговић, отворио конститутивну седницу, преноси Кликс.

Текст заклетве гласи: "Овим се заклињем да ћу савесно обављати дату ми дужност, поштовати Устав БиХ, спроводити Општи оквирни споразум за мир и његове анексе у целости, штитити и унапређивати људска права и основне слободе, те бринути о интересима и равноправности свих народа и грађана."

Нови чланови Председништва ће чинити седми сазив те институције од 1996. године. Функцију председавајућег први преузима Милорад Додик као члан Председништва из Републике Српске.

Додик: Нисам дошао да се сликам, већ да правим договор три народа

Додик је први одржао говор у којем је рекао да му је посебна част што је преузео дужност члана Председништва.

"Моја основна база је РС. Намера ми није да спречим било кога у развојним пројектима. Моја политика засниваће се искључиво на поштовању Устава БиХ и Дејтонског мировног споразума", рекао је Додик.

Поновио је да није задовољан радом високог представника и да су његова решења можда одговарала неком другом времену, али да се сада морају доносити одлуке које одговарају овом времену.

Истакао је да ће се залагати за укидање Канцеларије високог представника међународне заједнице (ОХР) у БиХ.

"Не желим да направим ниједан погрешан потез према Бошњацима, Хрватима или ФБиХ. Али очекујем такав третман и према Републици Српској. Мораћемо се више разумети и уважавати", казао је Додик.

Рекао је да није спреман да дозволи било коме да уместо његовог кабинета доноси одлуке и да ће се залагати за одлазак страних судија из Уставног суда БиХ.

"Сада ћу морати и хоћу са својим колегама да размотрим и донесем одређене одлуке. Ја верујем да ћемо у томе успети. Нисам дошао овде да се сликам и примам плату, већ да правим договор три народа, два ентитета и институција БиХ", закључио је Додик.

Додик је за РТС рекао да ће му канцеларија бити у Источном Сарајеву и да ћу ту обављати све основне послове.

На питање да ли очекује подршку осталих чланова Председништва за укидање високог представника, каже да нема намеру да да седи у Председништву Босне и Херцеговине уколико она нема пуни суверенитет.

"Нисам икебана и не желим да будем покриће за лоше решење које су они дали. Пре свега Педи Ешдаун и Волфганг Петрич", каже Додик.

Џаферовић: Људи су уморни од препирки

Шефик Џаферовић је изјавио да је на политичарима да што пре успоставе парламентарне већине на свим нивоима власти. Истакао је да власт треба да чине политичке странке које су у октобру добиле поверење грађана.

Поручује да су људи у БиХ уморни од бескорисних препирки и да желе да живе мирно.

Каже и да су бивши чланови Председништва БиХ урадили много у интересу БиХ и њених грађана и дали допринос на деблокади европског пута.

"Пред нама је прилика да убрзано кренемо у друштво модерних и просперитетних држава које људи неће напуштати и да овде градимо будућност за своју децу. Потребно је паралелно радити на неколико процеса, а приоритет су реинтеграција земље и интеграција у ЕУ и НАТО. Људи су уморни од бескорисних препирки, желе живети мирно, имати социјалну правду, наду и перспективу", истакао је Џаферовић.

Позвао је своје колеге у Председништву БиХ да воде рачуна о речима које изговарају у јавном простору јер од њих, тврди, почињу сви проблеми.

Комшић: Бићу председник свих грађана

Жељко Комшић је навео да му је част што поново има прилику да заступа интересе БиХ и поручио да ће бити председник свих грађана.

"Заклео сам се и то неће бити изневерено. Залагаћу се за све грађане БиХ као и за цивилизацијске тековине. У врху мојих приоритета биће рад на владавини права и афирмација демократских тековина. Без борбе против сваког облика дискриминације не може бити слободе. Грађани БиХ треба да знају да ћу бити поборник сваке врсте равноправности. Наша држава утемељена је на принципима антифашизма и време пред нас ставља изазов да покажемо Европи како баштинимо цивилизацијске и европске вредности", рекао је Комшић.

Додаје да је идеја антифашизма проткана визијом једнакости и заједништва и да БиХ само то може одвести у бољу будућност и окружење.

"Нема одговорности према држави уколико се толеришу криминал, корупција и несигурност грађана из којег извире безнађе и сиромаштво које тера грађане из БиХ. Ми морамо да гледамо у будућност. Будућност БиХ је чланство у НАТО-у и ЕУ. То су гаранти сигурности наших грађана. БиХ не треба бити објекат него субјекат међународних односа и зато треба јачати сарадњу са Хрватском, Србијом, Црном Гором, Македонијом и Словенијом. Приоритет је и јачање наше економске позиције и борба против страних утицаја на изборни процес", рекао је Комшић.

Иначе, лидер ХДЗ-а и бивши члан Председништва Драган Човић није се појавио на церемонији. Он је једини од три претходна члана Председништва који је изостао.

Честитке Александра Вучића 

Председник Александар Вучић упутио је честитку Милораду Додику, наводећи да је уверен да ће одлучност остати заштитни знак његовог лидерства и да ће својом непоколебљивом вољом оправдати велико поверење бирача и радом допринети напретку и благостању земље.

Вучић је у честитки навео да је сарадња Србије и Босне и Херцеговине, али и Републике Српске у оквиру БиХ, темељ мира и стабилности у региону и да се само искреним и посвећеним заједничким радом може сачувати и унапредити.

"Уверен сам да ће са вама, као председавајућем и чланом Председништва БиХ и великим пријатељем Србије, сарадња бити интензивнија, јача и успешнија", поручио је Вучић.

Поручио је да Србија остаје искрен и поуздан пријатељ и партнер и да може рачунати на подршку у остваривању циљева и планова од заједничког интереса, посебно оних за економски напредак и инфраструктурно повезивање.

Вучић је Додику захвалио за лични допринос подршци у одбрани државних и националних интереса Србије.

"Желећи Вам добро здравље, срећу у личном животу, примите, драги пријатељу, моје срдачне поздраве и изразе дубоког уважавања", наводи се у честитки председника Вучића.

Вучић је честитке упутио и новоизабраним члановима Председништва Босне и Херцеговине Жељку Комшићу и Шефику Џаферовићу и пожелео им да својим радом допринесу напретку земље и добробити свих њених грађана.

"Надам се такође да ћете омогућити да мир и стабилност политичких прилика у региону буду ослонац за свима преко потребан економски напредак", навео је Вучић.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво