ИНА: Груевски добио азил у Мађарској

Албанска агенција ИНА јавила је да је бивши македонски премијер Никола Груевски добио азил у Мађарској.

Позивајући се на незванично писање мађарских медија, ИНА преноси да је Никола Груевски добио азил на основу захтева које је поднео тамошњим властима.

Портал 24.hu пише да је Канцеларија за миграције одобрила Груевском азил, али до сада, како се наводи, званичних информација о томе још нема.

У Мађарској се о овом питању званично огласио мађарски министар спољних послова Петер Сијарто рекавши да ниједан колега из европских земаља није покренуо питање захтева за азил Груевског.

Сијарто је истакао да тамошње власти нису учествовале у организовању његовог пута из Скопља до Будимпеште.

Каже да су мађарске власти први пут добиле сазнања о случају у једној од суседних земаља и да је Груевски "у складу са законом ушао у Мађарску и у складу са важећим националним и међународним законима, и тај прелазак границе је био потпуно легитиман".

"Мађарска подршка Македонији није питање партијских или владиних симпатија", рекао је Сијарто и још једном поновио став владе у Будимпешти да је питање захтева за азил од Груевског правно, а не политичко.

Еленко Миланов, један од чланова адвокатског тима Груевског, изјавио је да је његов брањеник ступио с њим у контакт из Мађарске још 13. новембра и дао му број телефона са којег могу да комуницирају.

Миланов је за скопску ТВ Телма рекао да је то пријавио суду и поручио да нема шта да крије, као и да македонски МУП зна за све што постоји у његовом телефону.

У међувремену, власт у Скопљу ће данас поднети захтев за екстрадицију Груевског, без обзира на то што је добио азил.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво