Додик, Џаферовић и Комшић данас полажу заклетву

Милорад Додик, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић положиће данас заклетву у Сарајеву и у наредне четири године чиниће седми сазив Председништва БиХ након рата у тој бившој југословенској републици.

Текст заклетве гласи: "Овим се заклињем да ћу савесно обављати дату ми дужност, поштовати Устав БиХ, спроводити Општи оквирни споразум за мир и његове анексе у целости, штитити и унапређивати људска права и основне слободе, те бринути о интересима и равноправности свих народа и грађана".

Текст заклетве они ће прочитати пред претходним сазивом Председништва који су чинили Младен Иванић из Републике Српске, Драган Човић и Бакир Изетбеговић, обојица из ФБиХ.

Пошто сваки новоизабрани члан појединачно потпише текст заклетве, поступак њиховог свечаног увођења у дужност сматра се завршеним.

Први пут ове године српски члан Председништва Милорад Додик заклетву је положио и пред посланицима Народне скупштине Републике Српске, пренела је РТРС.

Председавање у новом сазиву Председништва по аутоматизму преузима члан према следу ротације председавања претходног сазива, а то би требало да буде Додик.

Председавајући Председништва мења се сваких осам месеци, по принципу ротације, а у складу са Изборним законом БиХ.

Додик је раније рекао да не иде из Српске, већ иде да за Српску обави посао. Ипак, Додик ће данас морати да иде у Федерацију, да са осталима положи заклетву. Данас ће се сазнати и да ли ће испунити обећање да му канцеларија буде у Источном Сарајеву, а да се преко видео-линка јавља на седнице Председништва.

Пред долазак чуло се обећање да ће радити на враћању надлежности РС, избацивању странаца из Уставног суда и избацивању високог представника за БиХ.

Електрицитет између чланова Председништва видео се од момента избора када је Додик изјавио да је Џаферовић био сведок злочина над Србима, што је РС ставила у извештај за УН, на шта је Џаферовић реаговао и запретио тужбом.

Избор хрватског члана Председништва Жељка Комшића, који је победио махом гласовима Бошњака, критиковали су Хрвати, а он је најавио и тужбу против Хрватске због Пељешачког моста. Прва посета му је, међутим, ипак била у Загребу. Рекао је да би волео да БиХ призна независно Косово, међутим одлуке се доносе консензусом, а њега нема ни по једном питању.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво