Мађарска опозиција: Груевски је Орбанов ВИП мигрант

Мађарска опозиција оштро је критиковала потезе владе Виктора Орбана око захтева некадашњег македонског премијера Николе Груевског за азилом у тој држави. На згради парламента истакнут је транспарент: "Груевски, Орбанов ВИП мигрант". Македонија уложила протест Мађарској.

Посланици у мађарском парламенту жестоко су критиковали премијера Виктора Орбана због начина на који Будимпешта води случај бившег македонског премијера Николе Груевског, који је два дана пред издавање међународне потернице напустио Скопље и преко неколико држава доспео у Мађарску.

Одговарајући на питања посланика, државни секретар Балаш Орбан рекао је да је Груевски по доласку у Будимпешту затражио азил, али мађарски портал Индекс примећује да за сада нема информација у којој је држави бивши македонски премијер затражио азил.

Балаш Орбан је, такође, истакао да Мађарска није помогла Груевском да напусти Македонију, те да је поступање Будимпеште према бившем премијеру Македоније било резултат "безбедносних разлога".

Опозиција је пак тражила да сазна како се уопште Груевски обрео у Мађарској, као и објашњења посебног третмана који, наводно, ужива у тој држави.

Ситуација са Николом Груевским последњих дана је праћена бројним спекулацијама о начинима његовог преласка у Мађарску као и о томе ко му је помогао.

Македонске власти покренуле су истрагу о околностима бекства Груевског, упркос чињеници да му је пасош одузет прошле године као и да је, два дана пошто је напустио Македонију, за њим расписана међународна потерница.

Два дана после бега, полиције у Албанији и Црној Гори су саопштиле да је бивши македонски премијер, са важећом личном картом, прешао из Македоније у Албанију и затим у Црну Гору, као и да његов улазак у те две државе ни на који начин не може бити споран, јер је Скопље међународну потерницу расписало тек два дана пошто је напустио земљу.

Груевски је у Македонији осуђен на две године затвора због злоупотребе службене дужности приликом набавке 600.000 евра вредног "мерцедеса".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво