Цвијановићева: Србија је ослонац Републике Српске

Посланици парламента РС положили су заклетву, након што су њихови мандати верификовани на конститутивној седници парламента. Заклетве су положили и председница Српске Жељка Цвијановић, а Недељко Чубриловић изабран је за председника парламента. Заклетву је положио и новоизабрани српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

После полагања заклетве, Жељка Цвијановић је истакла да је "Србија ослонац Републике Српске и да је РС с много љубави загледана у Србију".

За Српску је, каже, значајан однос са Србијом који "никад није био бољи нити је била интензивнија сарадња".  

"РС протеклих година иде узлазном линијом. Од нове Владе РС очекујем да настави позитивне трендове и негује дијалог са социјалним партнерима", рекла је Цвијановићева. 

Како каже, опредељење ка интеграцијама у ЕУ не искључује сарадњу са Русијом, која је један од највећих инвеститора у Српску.

Најавила је оснаживање сарадње са Кином.

"Питање НАТО-а је за нас јако осетљиво. Парламент РС се јасно определио. Ако се Србија другачије изјасни по питању Алијансе, мислимо да се народ у Српској треба изјаснити о томе путем референдума", навела је председница РС.

Цвијановићева је рекла да избор за председника РС доживља као успех за све оно што је заједно са својим колегама радила као председник Владе и додала да су стабилне институције гарант напретка Републике Српске.

"Важно да са тимом из РС са новоизабраним чланом Председништва БиХ на челу тесно сарађујемо и усклађујемо ставове Републике. Иако су неки прижељкивали, па чак и радили на њеној дестабилизацији, грађани РС су на изборима показали да је Република Српска изнад свега", додала је Цвијановићева, преносе бањалучке Независне новине.

Недељко Чубриловић реизабран је за председника 10. сазива Народне скупштине Републике Српске, а у свом обраћању је рекао да му је част што је поново добио поверење народних посланика да председава највишем законодавном органу власти.

"Доследно ћу се залагати за права у Републици Српској", поручио је Чубриловић.

За Чубриловића је гласао 51 посланик, док је њих 29 било против.

"Овај парламент је одраз тековине демократије и права грађана да сами одлучују о свим важним стварима у Републици Српској. Залагаћу се за очување тековина одбрамбено-отаџбинског рата", истакао је Чубриловић.

Чубриловић је замолио медије да буду објективни према овој институацији, али да буду и критички настројени када то треба.

"Очекујем од свих нивоа власти Републике Српске, али и БиХ, да сарађују са Скупштином Републике Српске", навео је Чубриловић.

Заклетву су положили и потпредседници Бошњак Рамиз Салкић и Хрват Јосип Јерковић.

Додик: Оно што није интерес РС, неће бити ни БиХ

Новоизабрани члан Председиштва БиХ из реда српског народа, Милорад Додик, положио је заклетву у парламенту РС и поручио да ће његов глас у Председништву бити јак колико и глас посланика у том парламенту и да оно што није интерес Српске неће бити ни интерес БиХ.

Рекао је да је поносан јер је до сада испунио све циљеве на очувању Републике Српске.

"Остајем у Српској. Тренутно идем у Сарајево да урадим важан посао за Републику Српску", истакао је Додик у обраћању посланицима.

Нагласио је да је једини пут борба за интересе Српске.

"Не мислим да мој рад у Сарајеву може бити лишен сарадње са институцијама Републике Српске. Ниједна моја одлука неће бити без сагласности институција Српске, и то је тако, легитимно, и једино исправно", поручио је Додик.

"Нећемо дозволити да Српска буде прегласана или мајоризована. Нећу допустити да друга два члана у било којем смислу зауставе Републике Српске, и очекујем да са истим сензибилитетом се односе према мени, али и Републици Српској", закључио је Додик.

Не мисли, каже, да иде на позицију која је на било који начин надређена Републици Српској него јој је, каже, подређена што је и дефинисано уставом.  

Почетак рада 10. сазива Народне скупштине Републике Српске озваничио је најстарији посланик Дане Малешевић, као и три најмлађа посланика.

Након полагања заклетве посланика усвојен је Извештај Комисије за избор и именовања, коју чини председник и седам чланова. Председник је Игор Жунић из СНСД-а, а његов заменик Давор Шешић из СДС-а. Између осталих чланови комисије су Радован Вишковић, Душко Ивић и Сенад Братић.

Првој седници новог сазива Народне скупштине присуствује премијерка Србије Ана Брнабић, председница српског парламента Маја Гојковић, амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, делегација Амбасаде Кине у БиХ, као и бројни представници политичког и јавног живота Српске, дипломатског кора и међународних организација.

У Народној скупштини Републике Српске су, уочи одржавања конститутивне седнице, новоизабраним народним посланицима десетог сазива парламента Српске додељени сертификати Централне изборне комисије БиХ.

Председница Цвијановић одржаће сутра конференцију за новинаре на којој ће саопштити име мандатара за састав нове Владе Републике Српске. 

Сутра ће у Сарајеву бити формиран и нови сазив Председништва БиХ. Свечану изјаву потписаће Милорад Додик, Жељко Комшић и Шефик Џаферовић. Милорад Додик наредних осам мјесеци биће и први председавајући Предсендиштва БиХ.  

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво