Линта: Хрватска не жели искрени дијалог о враћању српске имовине

Само уз подршку државе могу да буду решени проблеми систематског отимања српске имовине у Хрватској, чије правосуђе је етнички мотивисано, изјавио је Миодраг Линта за "Радио Београд" након одлуке Хрватске да у закуп на 30 година да одмаралишта српских фирми на Јадрану.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта је, гостујући у емисији Седмица, оценио да Хрватска неће искрени дијалог о враћању српске имовине, да се седне за сто и нађе решење у разумном року.

Каже да у Хрватској није могуће правним путем остварити људска, имовинска, стечена и свака друга права јер је хрватско правосуђе етнички мотивисано са циљем цементирања етничког чишћења пола милиона Срба и легализације отимања имовине.

Линта подсећа да је проблем настао у лето 1991. године када је хрватска влада донела уредбу о одузимању имовине српских правних субјеката, и када почиње процес давања те имовине моћним члановима ХДЗ-а.

Загреб то ради 20 година на основу апсурдне тезе о агресији на Хрватску, која значи да се имовина агресорима не враћа, већ се мора одузети, истиче Линта.

Напомиње да је проблем што је то политичко, а не правно питање, и указује на случајеве фирми које су прошле све судске инстанце у Хрватској и затим очекивале да ће им суд у Стразбуру вратити имовину.

Међутим, тај суд уопште није хтео да разматра тужбу јер, како су рекли, не постоји билатерални споразум Србије и Хрватске за спровођење Анекса Г Бечког споразума о сукцесији.

Тиме је, сматра Линта, суд заузео политички став хрватске државе.

Предложио је да Србија формира Министарство за Србе у региону које би се бавило њиховим положајем, имовинским правима, како физичких тако и правних лица.

Сматра да је Србија од 2001. до 2011. године пропустила прилику да интернационализује питање српске имовине.

Необјашњиво је ћутање европских институција на кршење права Срба у Хрватској, отимање српске имовине и рехабилитацију усташтва, закључио је Линта.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи