Шеф МОЛ-а поново на Интерполовој потерници

Хрватски МУП је саопштио да је Интерпол одлучио да поново на црвену потерницу стави шефа МОЛ-а Золта Хернадија, а на захтев Хрватске.

Извршни одбор Интерпола, који је пре две године одлучио да избрише Хернадија из своје евиденције, овог пута одлучио је у корист Хрватске, а европски налог за хапшење биће послат директно Мађарској, преноси хрватски Дневник.

Лист наводи да је, према незваничним информацијама, ту одлуку оспоравала једино Мађарска, а пресудна је била одлука Европског суда у Луксембургу да Хернадија треба изручити Хрватској.

У новембру 2016. године Извршни одбор Интерпола је након дугог и исцрпног поступка одлучио да укине потрагу за Хернадијем путем Интерпола и да забрани Хрватској да користи канале Интерпола у овом предмету.

Као државе чланице Европске уније, Хрватска и Мађарска упућене су да реше свој спор пред надлежним телом ЕУ, након чега од Извршног одбора могу затражити поновно разматрање Интерполове потраге за Хернадијем.

Након што је у јулу ове године Европски суд правде у Луксембургу пресудио у корист Хрватске, хрватска Канцеларија Интерпола одмах је затражила враћање Интерполове потраге за Хернадијем, чиме је још једном покренут поступак консултација и решавања спорова међу државама чланицама Интерпола.

Компанија МОЛ назвала је потез Интерпола изненађујућим,јер је пре две године медународно тело за трговачку арбитражу пресудило да докази Хрватске нису били довољни да би доказали да су неки склопљени уговори између хрватске владе и МОЛ-а 2009. године били резултат корумпираних активности, преноси Ројтерс.

Директор МОЛ-а Золт Хернади тражи се у Хрватској због наводног давања мита бившем хрватском премијеру Иви Санадеру, а како би омогућио МОЛ-у да постане кључни доносилац одлуке у хрватској енергетској компанији ИНА, у којој је МОЛ највећи, али не и већински власник.

У Хрватској је 2014. године бивши премијер Иво Санадер оптужен на осам и по година затвора због примања мита од МОЛ-а, међутим хрватски Уставни суд је 2015. године наложио поновно суђење због процедуралних грешака.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво