"Колона сећања" у Вуковару

У Хрватској је обележен Дан сећања на жртве Вуковара, дан који Хрвати сматрају падом тог града. У "Колони сећања" је био државни врх Хрватске, Удружења бранитеља, велики број грађана.

"Колона сећања", дуга пет и по километара, одржава се сваког 18. новембра у знак сећања на улазак јединица ЈНА 1991. у овај град.

Председница Колинда Грабар Китаровић, премијер Андреј Пленковић, чланови владе и хиљаде грађана окупили су се у дворишту вуковарске болнице, одакле су кренули ка меморијалном гробљу где су одали пошту вуковарским жртвама.

Председник Српског народног вијећа и посланик у хрватском Сабору Милорад Пуповац јуче је одао почаст жртвама и рекао да у Хрватској треба да се почне с комеморативном политиком која неће бити извор страхова, оптужби и наставка мржње, него повод за приближавање и пијетет.

Андреј Пленковић је, упитан да прокоментарише ове речи Пуповца, рекао да је процес помирења и суживота веома дуг и тежак, те да захтева добра знања о прошлости и добру вољу за сарадњу у будућности.

"Рекао сам уочи Дана сећања да је добро да Пуповац дође у Вуковар, он је одабрао да дође јуче, тиме је послао поруку пијетета, поштовања према жртви Вуковара. Свака комеморација треба да подсети на истину пре свега, на поштовање према жртвама али тако треба да отвори странице ка будућности", поручио је хрватски премијер.

Што се тиче процесуирања ратних злочина, Пленковић је рекао: "Нема опроштаја, нема амнестије код ратних злочина. Ратни злочин не застарева".

Хвалећи рад своје владе, рекао је да је она направила велике искораке у погледу побољшања живота грађана Вуковара.

Министар ветерана Томо Медвед рекао је да Хрватска и даље интензивно ради на проналаску несталих.

Градоначелник Вуковара Иван Пенава је осудио то што се Пуповац јуче поклонио и српским жртвама, рекавши да "није ни место ни време да се говори о било којим другим жртвама".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво