Линта: Усташки поздрав постао легалан у Хрватској

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је да су усташки поздрав "За дом спремни" на изложби у Хрватском сабору и на спомен-плочи на улазу у Новинарски дом у Загребу два од многих примера који јасно потврђују тезу да је данашња Хрватска наставак нацистичке НДХ.

"Непобитна је чињеница да је усташки поздрав 'За дом спремни' под којим је убијено на стотине хиљада Срба, Рома и Јевреја постао легалан у Хрватској", истиче Линта у писаној изјави.

Подсетио је да су прекршајни судови у Пожеги и Слуњу донели пресуде којима се "За дом спремни" сматра изразом воље власти, као и да његова употреба не узнемирава јавност.

Поред тога, хрватско министарство државне управе је дало сагласност да "За дом спремни" може да остане у грбу удружења ветерана ХОС-а, који су били саставни дио Хрватске војске.

Линта истиче да спомен-плоча на којој стоји "За дом спремни" и која је била у Јасеновцу није уништена, него је само премештена на спомен-подручје у Новској где и даље стоји.

"Таквих спомен-плоча у Хрватској има на стотине. У Хрватској се несметано сваке године одржавају мисе Анти Павелићу и убијеним усташким генералима и другим високим официрима НДХ, указао је Линта.

Посебно је, како је додао, скандалаозна препорука Савета Владе Хрватске за суочавање са прошлошћу према којој се "За дом спремни" може користити у посебним приликама.

"Шта тек рећи о срамној али очекиваној одлуци да Хрватска већ преко 20 година исплаћује пензије преживелим усташама и домобранима и њиховим породицама. Такође, скандалозна али исто очекивана јесте и одлука Хрватског сабора да поново буде покровитељ комеморације убијеним усташама у Блајбургу где се сваке године окупљају хрватски званичници да се поклоне својим узорима", додаје се у писаној изјави.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи