Никола Груевски, бекство или отмица

Македонски премијер Зоран Заев рекао је да ће истрага утврдити да ли је Никола Груевски добровољно напустио Македонију или је отет, свега дан пошто су македонска и албанска полиција потврдиле да је бивши македонски премијер до Мађарске стигао преко њихове територије. Македонија очекује да Груевски буде изручен. Његов захтев за азил у рукама мађарског правосуђа.

Македонске власти покренуле су истрагу о околностима о бекству некадашњег премијера Николе Груевског у Мађарску, упркос чињеници да му је пасош одузет прошле године као и да је, два дана пошто је напустио Македонију, за њим расписана међународна потерница.

"Уверавам грађане да ћемо урадити све што је у нашој надлежности да Груевски буде изручен и одслужи казну у Македонији", рекао је премијер Македоније Зоран Заев у првом појављивању у јавности после прилично нејасног бега Груевског у Мађарску.

"Јавно постављам питање: Да ли је Груевски добровољно напустио Македонију пре него што је за њим расписана потерница или је, можда, киднапован? Очекујем да Груевски и Мађарска одговоре на ово питање", рекао је Заев, а преноси портал Плусинфо.

Изјава Зорана Заева додатно је подгрејала лавину теорија завере које колају Македонијом још од уторка, када се Груевски путем Фејсбука огласио да је у Мађарској, иако је јавност очекивала да се почетком недеље јави да одслужи двогодишњу казну у скопском затвору Шуто Оризаре.

Два дана после бега, полиције у Албанији и Црној Гори су саопштиле да је бивши македонски премијер, са важећом личном картом, прешао из Македоније у Албанију и затим у Црну Гору, као и да његов улазак у те две државе ни на који начин не може бити споран, јер је Скопље међународну потерницу расписало тек два дана пошто је напустио земљу.

Црногорска полиција је, затим, навела да је Груевски 11. новембра из те државе ушао у Србију. Још увек остаје нејасно како је бивши македонски премијер, без пасоша који му је одузет прошле године, успео да уђе у Мађарску, иако је кроз Албанију и Црну Гору прошао у мађарском дипломатском возилу и у пратњи двојице дипломата из те државе.

Такође, македонске власти још увек нису откриле на који је начин Груевски напустио Македонију. Македонски недељник Фокус је још у августу објавио да Груевски планира да побегне у Мађарску, подсећа Бирн.

"Мађарске власти су, из безбедносних разлога, саслушале и примиле захтев Груевског за азил у седишту Имиграционог бироа", јавља мађарски портал Index.hu.

Тај портал наводи и да је влада Виктора Орбана у неколико наврата оценила да је захтев Николе Груевског више политичко него правно питање, али тврди да је бивши македонски премијер у Мађарску ушао уз дозволу министра унутрашњих послова.

Груевски је у Македонији осуђен на две године затвора због злоупотребе службене дужности приликом набавке 600.000 евра вредног "мерцедеса".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи