Црна Гора, од 2019. војска поново прима регруте

Војска Црне Горе, најмлађе чланице НАТО, која од 2006. није имала регруте, од следеће године уводи добровољно служење војног рока.

Две групе од по 50 младића и девојака служиће добровољно војни рок у црногорској војсци.

Тромесечна обука биће готово идентична оној коју сада похађају будући професионални војници. Након тога, они који одслуже добровољни војни рок постају део резервног састава Војске Црне Горе и биће на располагању држави у свим ванредним условима.

Од 2006. Војска Црне Горе није имала класичне регруте, укинут је војни рок и одбрамбени концепт заснива се на професионалним формацијама у складу с потребама и економским могућностима Црне Горе. То се мења од 2019.

Командант Центра за обуку ВЦГ, потпуковник Игор Кнежевић каже да се радује
коначној реализацији програма оспособљавања младих људи. "Имали смо једну паузу, можда и предугачку у обучавању да у случају потребе стану на браник отаџбине и бране Црну Гору", сматра Кнежевић.

Директор Директората за људске ресурсе  црногорског Министарства одбране Михаило Волков Кнежевић наводи да ће се крајем ове или почетком идуће године, изаћи јавни оглас где ће се позвати младићи и девојке од 18 до 25 година да се пријаве.

Истраживање Атланског савеза из 2016. године показало је да би чак 55 одсто испитаника добровољно служило војни рок у трајању од три месеца, док је 61 одсто испитаника сматрало да војни рок у Црној Гори није ни требало укинути.

Волков каже да се од регрута очекује да стекну већи степен самодисциплине, одговорности према себи и ономе ко је поред, већу спознају себе у тиму и државе којој служи.

Војска Црне Горе има три мисије које мора да испуни. То су одбрана Црне Горе и њених грађана, учествовање у мировним мисијама и помоћ цивилним институцијама у случају ванредних ситуација.

Потпуковник Игор Кнежевић напомиње да је у тој трећој мисији веома важно да се добије организована и оспособљена група људи која је спремна да помогне кад то буде потребно.

Тромесечна обука ће бити готово идентична оној коју сада похађају будући професионални војници. Након тога, они одслуже добровољни војни рок ступају у стратегијску распоређену резерву и биће на располагању држави у свим ванредним условима.

Имаће такође предност при запошљавању у Војсци Црне Горе.

У црногорском Министарству одбране кажу да, имајући у виду да је Црна Гора најмлађа чланица НАТО-а, величину војске и потребе државе, служење добровољног војног рока је квалитетан модел.

"Не могу сада рећи да ли ће у будућности и наше друштво размишљати о увођењу обавезног војног рока", каже Михаило Волков, додајући да је то питање које се, ако дође на ред, тиче не само Министарства одбране и Војске, него целог друштва.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво