Загреб запрепашћен писањем "Гардијана" о мигрантима

Хрватско Министарство унутрaшњих послова (МУП) саопштило је да је запрепашћено покушајем британског "Гардијана" да дискредитује заштиту граница и хрватску полицију повеже са, како се наводи, замишљеним паравојним агентурама.

Министарство је то саопштило реагујући на тврдње у британском дневику о злостављању миграната на хрватској граници.

"Запрепашћује нас да заштита државне границе Републике Хрватске коју обавља искључиво хрватска полиција покушава се дискредитује и доведе у везу са замишљеним паравојним агентурама које на граници делују под тајним симболима и под окриљем ноћи, а чињеница да се на домовински рат реферира као на револт хрватских Срба заслужује највишу осуду", наводи се у саопштењу објављеном на сајту МУП-а.

Гардијан је објавио видео-запис на којем се чују гласови и виде претучени мигранти који су тврдили да их је злостављала хрватска полиција при покушају да у ту земљу уђу из Босне и Херцеговине.

Новинар Лоренцо Тондо је тим поводом хрватској полицији упутио питање у којем је, између осталог, споменуо наводна сведочења миграната о злостављању на хрватској граници уз опаску да "неки од службеника носе паравојне униформе са значком на којој се налази мач којег држе две муње".

"Према нашим изворима, неки од њих су припадници јединице хрватске специјалне полиције који је формиран око већ постојеће ваздушне јединице специјалне полиције МУП-а након отвореног револта хрватских Срба против владе у Хрватској. Према неким изворима, они су можда још увек активни као антитерористички одред уз босанску границу", стоји у питању Гардијана.

У одговору хрватског МУП се наводи да "унутар Дирекције полиције постоји Команда специјалне полиције као род хрватске полиције, чији припадници обављају послове из свог делокруга".

"О деловању паравојних агената које инсинуирате, немамо никаквих сазнања. Наиме, у очувању хрватске државне границе учествују искључиво припадници Министарства унутрашњих послова Републике Хрватске обучени у своје службене униформе и с истакнутим службеним симболима овог министарства", саопштио је хрватски МУП.

"Министарство унутарњих послова се и дан-данас с највишим пијететом сећа своја 762 погинула припадника, 27 несталих и преко 3.600 рањених у домовинском рату", стоји у одговору МУП-а британском Гардијану.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво