Сијарто разговарао са Димитровим о Груевском

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто разговарао је телефоном са македонским колегом Николом Димитровим о случају бившег македонског премијера Николе Груевског, који је у Будимпешти затражио политички азил. Мађарска још није примила званични захтев из Македоније да изручи Груевског, рекао шеф кабинета Виктора Орбана. Портпарол Стејт департмента рекао да Груевски треба да се суочи са правдом у Македонији.

Петер Сијарто је рекао да је захтев Груевског за азил у Мађарској "пре правно, него политичко питање", јавила је мађарска агенција МТИ, позивајући се на Министарство спољних послова.

У саопштењу се наводи да је разговор иницирала македонска страна. Сијарто је поновио став Мађарске по питању подршке настојањима Македонији да се придружи ЕУ и НАТО-у.

Македонско министарство спољних послова саопштило је да је Димитров у телефонском разговору са својим мађарским колегом Сијартом рекао "да је парадоксалан захтев за азил", који је у Мађарској поднео Груевски.

Димитров је, како се наводи, Сијарту рекао да је тај захтев парадоксалан у држави ЕУ од појединца током чије владавине је Македонија била "заробљена држава", преноси македонска телевизија Телма.

Европска комисија је Македонију окарактерисала као "заробљену државу" за време власти Груевског, док је била у својству земље кандидата за чланство у ЕУ, рекао је Димитров Сијарту.

Димитров је, наводи се, указао да је "реч о осуђенику, против кога се води још судских поступака за озбиљна кривична дела".

Истовремено, шеф кабинета премијера Виктора Орбана Гергељ Гуљаш рекао је да Мађарска још није примила званични захтев из Македоније да изручи Груевског, и додао да ће Мађарска деловати "у складу са законима" ако се то догоди.

Канцеларија мађарског премијера Виктора Орбана потврдила је јуче да је Груевски поднео захтев за азил мађарској канцеларији за имиграције, тражећи избеглички статус.

"Канцеларија за имиграцију и азил спровешће, што се тиче азила, процедуру процене у складу са мађарским и међународним законом", наводи се у саопштењу Орбанове канцеларије, пренела је агенција Ројтерс.

Канцеларија мађарског премијера је истакла да је Македонија важан савезник и стратешки партнер и да Мађарска сматра да је процена захтева Груевског за азил "искључиво правно питање".

Груевски је у уторак на Фејсбуку објавио да је у Будимпешти и да је затражио политички азил, након што је у последње време добијао претње смрћу.

"Увек ћу остати веран Македонији. Никада нећу одступити", поручио је Груевски, за којим су македонске власти расписале потерницу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи