Чија је српска имовина у Хрватској?

Оглас Хрватске у којем се нуди закуп 15 туристичких објеката и то на рок од 30 година не би био необичан да већина одмаралишта није у власништву Србије и Босне и Херцеговине. Могу ли и на који начин прави власници реаговати или ће морати да чекају још три деценије, док закуп не истекне? Иако у Загребу постоји Комитет чији је задатак да спроведе договорено, Србија тврди да Хрватска опструише његов рад.

Од тога ко ће се одмарати у некадашњим одмаралиштима "Робне куће Београд", "Пионира" хотела "Нови Сад", "Партизана", "Ђуре Салаја" или неком другом од 15 оглашених обејката, важније питање је коме ће ићи зарада од тога. Правим власницима очито не.

"Лица која узимају туђу имовину, преко хрватске државе, у закуп улажу новац тако што ће инвестирати неки новац, 30 година ће то користити, а након 30 година ће та имовина бити враћена правим власницима – како Хрвати кажу, кад се утврди власништво", каже Зоран Ристић, председник Удружења "Одузета имовина".

А до тада, Удружење, које чини 28 фирми, обратило се Комитету за људска права УН. Траже заштиту имовине српских грађана и правних субјеката, као што су тражили и добили Македонци и Словенци.

"Хрватска више од 14 година систематски крши Бечки споразум о сукцесији, односно Анекс споразума који се зове приватна својина и стечена права и у коме се веома јасно каже да свим грађанима и правним субјектима морају бити призната, заштићена и враћена права на имовину коју су имали на дан 21. 12. 1990. године, а све некретнине које су узете под притисцима и претњама морају бити враћене на тај исти датум", истиче Миодраг Линта, председник Одбора за дијаспору и Србе у региону.

Спорну одлуку омогућиле су измене Закона о управљању државном имовином усвојене у мају у Сабору. Омогућавају ресорном министарству да управља некретнином и ставља је у функцију, иако нису решени имовинскоправни односи.

Различите поруке из Загреба и Београда 

Томислав Бобан из хрватског Министарства државне имовине каже да се не плаши реакција.

"Минисар Марић је одрадио састанак са својим колегом правосуђа БиХ, ја сам директно контактирао са посланицом Републике Србије на ту тему, ни један ни други нису имали никакве примедбе", каже Бобан.

"Озбиљније коментаре могу да дајем за неколико дана када будем све добро проучио", рекао је председник Александар Вучић и навео проблем пољопривредног земљишта за које је рекао да је значајнија тема од ове врсте државне имовине: "Пољопривредно земљиште које је припадало Србима који су протерани са својих огњишта."

Огласио се и члан Председништва БиХ Милорад Додик, који је поручио да сви уговори склопљени под притисцима и претњама морају бити проглашени ништавним.

"Располагање туђом имовином, што намерава да уради Хрватска, само би беспотребно закомпликовало односе у региону", каже Додик.

Имовина која се нашла у огласу је у Градцу крај Макарске, на Рабу, Биограду на Мору и Сланом. Различите су процене колико вреди – једна од њих је: две милијарде евра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво