У Грчкој поново штрајк, први од окончања програм финансијске помоћи

Највећи грчки синдикат запослених у јавном сектору организовао је данас 24-часовни штрајк, захтевајући повећање плата и пензија од владе која је због контроле поверилаца и даље у обавези да "стеже" расходе.

Протест у организацији синдиката Адеди је први велики штрајк откако је Грчка изашла из спасилачког програма међународне финансијске помоћи у августу.

Синдикат, који заступа око пола милиона запослених у јавном сектору, тражи да влада, предвођена левичарском странком Сириза, повуче одлуке о смањењу плата и пензија и повећању пореза које су биле део три спасилачка програма од 2010. године, извештава Ројтерс.

"Захтевамо да се укине замрзавање плата, да се повећањем од два до три посто оконча њихово десетогодишње смањење и да се поново уведе исплата 13. и 14. плате", рекао је председник Адедија Јоанис Паидас, алудирајући на два годишња бонуса који су укинути 2010. године за време владе социјалиста.

"Пошто Ципрас каже да се држава враћа у нормалу, желимо пристојно повећање плата", додао је Паидас.

Радницима у јавном сектору су зараде смањене до 40 посто кумулативно откако је Грчка први пут затражила финансијску помоћ од Европске уније и ММФ-а 2010. године.

Од почетка 2010. до средине 2018. године, Грчка се ослањала на средства од преко 260 милијарди евра која су јој позајмили партнери из еврозоне и Међународног монетарног фонда.

Запослени у јавном сектору су јутрос одржали протестни марш у центру Атине, али је одзив био мали. Учешће радника у демонстрацијама и учесталост штрајкова је прогресивно опадало током година. Многи послодавци одбијају запосленима од плате због учешћа у протестима, напомиње британска агенција.

Грчка и даље има ограничења у погледу тога на шта може да троши јер у средњорочном периоду мора да остварује примарни буџетски суфицит у висини од 3,5 одсто од своје годишње производње, према пост-спасилачком програму о надзору поверилаца.

Грчка привреда се смањила за око четвртину током осмогодишње кризе. Сада се вратила на стазе раста, а стопа незапослености је пала на 18 одсто у односу на рекордни ниво од скоро 28 одсто 2013. године, мада је и даље највиша у зони евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи