Курц: Нећемо протеривати руске дипломате

Беч жели да настави дијалог с Русијом, али шпијунажу сматра неприхватљивом, поручио је аустријски канцелар Себастијан Курц после састанка кабинета. Аустрија неће протеривати руске дипломате због скандала у вези са шпијунажом, рекао је Курц.

"Имамо јасан став о том питању и о Русији. Желимо да одржимо дијалог, али знамо шта се догодило у Холандији и Великој Британији, и тада смо изразили солидарност с нашим европским партнерима. Ако се на нашој територији одвијају шпијунске активности, која год земља да је умешана, сматрамо то неприхватљивим и борићемо се против тога", рекао је Курц.

Аустријски канцелар је навео да је Беч дао јасан одговор на то и да је обавестио европске партнере, преноси Тас.

"То неће побољшати односе између ЕУ и Русије. Сигурни смо да је важно имати канале за дијалог с Русијом, а верујемо и да је могуће обезбедити трајни мир на континенту само у сарадњи с Русијом, а не сукобљавајући се са њом", истакао је Курц.

Поручио је и да Аустрија неће протеривати руске дипломате због скандала у вези са шпијунажом у који је умешан аустријски пуковник у пензији.

"Јасно смо изразили нашу реакцију Русији и обавестили наше европске партнере. О питању односа с Русијом се редовно разговара на европском нивоу, тако да Аустрија неће предузимати никакве одвојене кораке с тим у вези", рекао је Курц.

Навео је и да је Беч учинио праву ствар тиме што је јавност информисао о истрази о пуковнику у пензији осумњиченом за шпијунажу у корист Русије и указао Москви да је шпијунажа неприхватљива.

"Ништа још није доказано, пресуде још нема, али верујте ми, темељно смо о овом питању разговарали јер су неки докази заплењени, дошло је до трансфера новца. Правосудна тела се сада баве тим питањем, као што би и требало да буде у држави у којој је на снази владавина права", закључио је Курц.

Аустријске власти су 9. новембра саопштиле да су покренуле истрагу о 70-годишњем пуковнику у пензији који је осумњичен да од деведесетих ради за руске обавештајне службе, пружајући Москви информације о аустријским ваздухопловним снагама, артиљерији и миграционој кризи, подсећа руска агенција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи