Марковић: Уласком у НАТО испунили смо најважнији циљ

Црна Гора је уласком у НАТО направила историјски искорак и испунила један од најважнијих државних циљева, изјавио је премијер Душко Марковић. У томе је неспорна подршка Сједињених Америчких Држава, и улога Америчко-јадранске повеље А5, рекао је Марковић.

Душко Марковић је на отварању састанка министара одбране држава чланица и посматрача Америчко-јадранске повеље А5 у Бечићима, рекао да Црна Гора посебно цени што је прошле године, баш поводом самита Јадранске повеље Црну Гору, као нову чланицу НАТО-а, посетио потпредседник САД Мајк Пенс, што је, како је оценио, представљало снажан показатељ подршке стабилности Европе и овог подручја.

Истакао је да грађани Црне Горе већ виде користи од чланства у НАТО-у.

"Црна Гора већ увелико дели своја искуства учлањења у НАТО и заједнички циљ је да Западни Балкан постане, не потрошач, већ стабилни контрибутор регионалној и глобалној безбедности", рекао је Марковић, пренео је портал РТЦГ.

Напоменуо је да је забележен пораст инвестиција и интересовање кредибилних инвеститора из читавог света.

Премијер је рекао да је Црна Гора, као мала земља, показала снагу идеје савезништва међу земљама које деле исте вредности, без обзира на њихову величину.

"Свакодневно расту инвестиције и интересовање кредибилних инвеститора из читавог света, поготово из земаља НАТО-а и Европске уније, што утиче на наш снажан економски раст. Предзнак безбедности који сада носимо са собом краткорочно и дугорочно мења свест како других о Црној Гори, тако и Црне Горе о свету ван нашег региона", истакао је Марковић.

Приоритети Црне Горе 

Састанак у Бечићима је последњи догађај који организује Црна Гора у оквиру овогодишњег председавања Америчко-јадранском повељом.

"Кључни приоритет Црне Горе у Америчко-јадранској повељи А5 је политика отворених врата НАТО-а. Зато нас је обрадовао позив Македонији. Уверени смо да ће Македонија убрзо постати четврта чланица А5 која је и савезница у НАТО-у", навео је Марковић.

Црногорски премијер је изразио наду да ће и грађанима Косова бити указана шанса да, како је рекао, уживају у бенефитима визне либерализације.

"Црна Гора је решавањем питања разграничења са Косовом помогла у испуњавању једног од кључних услова за то", додао је Марковић.

На састанку у Бечићима учествују и министар одбране Црне Горе Предраг Бошковић и заменица помоћника секретара за одбрану САД Лора Купер, као и министри одбране БиХ Марина Пендеш, Хрватске Дамир Крстичевић, Македоније Радмиле Шекеринска, Албаније Олта Џачка и Косова Рустем Бериша и државни секретари у министарствима одбране Словеније Милош Бизјак и Србије Александар Живковић.

Како је најављено, биће потписана Заједничка изјава министара одбране држава чланица А5. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво