Словенија, оставка министра изазвала напетости у владајућој коалицији

Словеначки министар за развој Марко Бандели је на захтев премијера Марјана Шарца дао оставку, са чиме је "морала" да се сложи и председница његове странке Аленка Братушек која учествује у владајућој коалицији.

Аленка Братушек, бивша словеначка премијерка и министарка за инфраструктуру у Шарчевој влади, ипак је оптужила премијера да се не држи коалиционог договора, јер је о својој намери није обавестио на предвиђени начин, пренела је агенција Хина.

Братушекова је рекла да ју је Шарец назвао у недељу телефоном и само питао "Шта ћемо с Банделијем?", а онда министру из њене странке, мимо коалиционог договора, дао на избор да сам поднесе оставку или ће предложити његово смењивање у парламенту.

Шарец је од Банделија затражио оставку након што је јавност осудила захтев министра, упућен пред локалне изборе једном од кандидата за начелника општине Комен, да одустане од кандидатуре јер би могао, на његову интервенцију, остати без средстава из европског кохезијског фонда и прорачунских средстава за инфраструктуру.

Братушекова је оценила да је Шарец поступио на погрешан начин и без праве комуникације с партнерима у влади, додавши да у овом тренутку њена странка неће изаћи из коалиције, али да у влади више неће имати шта да ради ако се не испуни политика према пензионерима која је била договорена на нивоу пет странака које су ушле у садашњу мањинску владу.

Марко Бандели је рекао да се не осећа кривим за случај у којем је кандидату за начелника Комена претио да ће остати без европских средстава ако не одступи од своје кандидатуре.

Рекао је да су за аферу и њену драматизацију криви медији који су га недељама, како је рекао, "оцрњивали", као и његову породицу.

Банделијева оставка први је већи потрес у мањинској влади Марјана Шарца од почетка њеног рада пре два месеца и пољуљала је односе у, и иначе, крхкој коалицији пет странака левог центра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво