Да ли ће Румунија преузети председавање Унијом?

Традиционално шестомесечно председавање земаља чланица ЕУ доведено је у питање, због политичке кризе у Румунији. Букурешт би, од 1. јануара, требало да преузме палицу од Аустрије, али румунски председник Клаус Јоханис тврди да његова земља за то није спремна, због неслоге у влади. Владајућа Социјалдемократска партија то демантује.

У мору проблема који муче Европску унију – од Брегзита до растућег популизма, неизвесно је и ко ће од нове године њоме председавати. На реду је Румунија, али судећи по клими на тамошњој политичкој сцени и сукобима конзервативног председника и ривалске социјалдемократске владе, неизвесно је да ли ће се то и догодити.

"Румунија треба да председава Европској унији, али ми за то нисмо спремни. Ствари су измакле контроли, истиче председник те земље Клаус Јоханис.

Јоханис наводи да се људи одговорни за различите ресоре у Влади не слажу се око важних питања, а они који се баве европским пословима су отишли или су склоњени.

"Неопходно је одмах заменити ову владу, несрећу румунске демократије", сматра Јоханис.

Премијерка Румуније Вјорика Данчила засад се не оглашава. Из њене Социјалдемократске партије одбацују критике шефа државе.

"Све више људи не верује лажима председника Јоханиса. Влада је спремна да успешно председава Европском савету. Председник и још неки људи око њега чине велику штету нашој земљи", узвраћа председник владајуће Социјалдемократске партије Ливиу Драгнеа.

Пре неколико дана, оставку је поднео румунски министар за европска питања Виктор Негреску. Медији наводе да је то учинио након оптужби да није успео да ублажи ставове Европске уније, која редовно критикује Букурешт због спорне реформе судства која, по оцени Брисела, подрива борбу против корупције у Румунији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи