Албанија кипарској посланици ЕП поново забранила улазак

Албанско министарство спољних послова саопштило је да је посланици Европског парламента, кипарској Гркињи Елени Теохарус, поново забранило улазак у земљу због њених "екстремистичких, антиалбанских ставова" на сахрани Грка којег је полиција убила у Албанији крајем октобра.

Албанско министарство је у саопштењу оптужило Елену Теохарус за изазивање мржње, кршење уставног поретка Албаније и територијалне претензије према тој земљи.

Агенција АП подсећа да је дан раније албанско министарство унутрашњих послова донело исту одлуку за 52 Грка који су присуствовали сахрани Константиноса Кацифаса, кога је 28. октобра убила албанска полиција у селу Буларат, недалеко од границе са Грчком.

Случај Константиноса Кацифаса драматично је погоршао ионако не претерано добре односе Грчке и Албаније и покренуло питање односа Тиране према мањинским заједницама.

Грчки десничари, од којих највише зазиру и Атина и Тирана, тврде да је Кацифас "хладнокрвно убијен", иако је албанска полиција у више наврата навела да је он убијен пошто је пуцао на полицијско возило и затим побегао у оближњу шуму. 

Верзију албанске полиције пратио је снимак на којем се види како Кацифас пуца из "калашњикова", као и фотографија оружја.

Породица страдалог Грка, пак, тврди да је Кацифас убијен пошто је подигао руке и одбацио оружје.

Грчко министарство спољних послова убиство Кацифаса је назвало "неприхватљивим".  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво