Беч: Припреме за обележавање сећања на жртве НАТО агресије

У оквиру припрема за обележавање 20. годишњице сећања на жртве НАТО агресије, аустријски политичар Давид Штокингер боравио је у Београду како би са политичким партнерима разговарао о сарадњи. Најавио је да ће 24. марта у Бечу и Београду, у исто време, бити одржане конференције поводом 20. годишњице НАТО агресије на СРЈ.

Председник невладине организације "Радионица солидарности", која сваке године у Бечу учествује у Помену жртвама НАТО агресије на бившу Југославију Давид Штокингер рекао је да ће у Београду конференцију организовати "Београдски форум за свет равноправних" бившег шефа југословенске дипломатије Живадина Јовановића.

"Са овом организацијом Радионица солидарности негује већ дуго одличне односе", рекао је за Танјуг Штокингер.

"Радионица солидарности", како је подсетио, једна је од активнијих антиглобалистичких организација у Аустрији. 

Јовановић и Штокингер су договорили и директан пренос између две конференције на почетку скупова. 

Штокингер је указао да ће у Бечу организациони одбор "20 година НАТО агресије – никада не заборављамо" конференцију одржати у згради Синдиката Аустрије (ОеГБ Хаус). 

У припреми за скуп у Бечу учествују Аустријско-српски покрет солидарности, Радионица солидарности, синдикалне фракције и српска заједница и клубови. 

Штокингер, иначе и високи функционер Социјалдемокатске партије Аустрије (СПО), разговарао је са Јовановићем и о актуелним питањима о кризи у ЕУ, неолибералној немачкој доминацији и наоружавању НАТО-а против Русије, као и о односима Аустрије и Србије. 

"Организовање конференција у исто време идуће године је важан сигнал да, како у Србији, тако и Аустрији, још постоје људи који не прихватају актуелни светски поредак, који је светски неред. Нама је циљ, овим активностима у марту, да утичемо на уклањање анти-српског наратива који је и дан данас присутан. Агресија супротна међународном праву 1999. није била усмерена само против СР Југославије, већ против самосталне и суверене политике уопште. На конференцији, због тога, неће бити речи само о савладавању догађаја, већ и о погледу у будућност и могућим перспективама изван НАТО-а и неолибералне ЕУ доминације на Балкану, посебно, и у Европи уопштено", најавио је он. 

Током боравка у Београду, Штокингер је посетио и свог дугогодишњег пријатеља, познатог српског и југословенског кошаркаша, сада и антиглобалисту, Драгољуба Дуција Симоновића, који је исказао спремност да подржи бечку конференцију видео-поруком. 

Што се тиче конференције у Бечу, поводом 20. годишњице НАТО бомбардовања, планирано је да 23. марта, увече, буде одржана презентација филма Бориса Малагурског уз дискусију са аутором. 

Следећег дана, од поднева биће одржана конференција са међународним гостима, а од 18 часова, на тргу "Штефансплац", као и свих ових година, биће одржан помен жртвама НАТО бомбардовања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво