Додик одбио сусрет са амбасадором Аустрије у Сарајеву

Изабрани српски члан Председништва БиХ и одлазећи председник РС Милорад Додик одбио је сусрет са аустријским амбасадором Мартином Памером, јер је, како му је поручио у писму, као дипломатски представник Аустрије у БиХ чинио све да до жељене сарадње не дође. Аустријски амбасадор одговара честитком и опаском да поштовање према држави Аустрији и њеним државним органима председник РС не показује у пракси.

Милорад Додик је у писму упућеном Мартину Памеру, након што је аустријски дипломата затражио састанак са њим, одговорио да је он својим пристрасним наступима веома често излазио из оквира доброг дипломатског понашања и "тиме нас удаљио од жељене сарадње са државом коју изузетно поштујемо и са којом смо хтели да сарађујемо".

Додик је навео да Република Српска и он лично имају велико поштовање за државу Аустрију и годинама су чинили све да имају добру сарадњу, засновану на узајамном поштовању.

"Својим деловањем и јавним иступима грубо сте се мешали у унутрашња питања у БиХ, отворено фаворизујући одређене, по правилу бошњачке политике у БиХ, чиме сте своју државу лишили објективног утицаја у БиХ", истиче Додик.

Додик, који је одлазећи председник РС, истиче и да је аустријски дипломата само пре неколико месеци учествовао у необјашњивом скандалу у Требињу, када је грубо и бахато напао групу пензионера, која му није дозволила да их фотографише, да би након тога обмањивао јавност да је нападнут.

"Да ли сте размишљали какву штету сте нанели и Републици Српској и српском народу креирајући измишљотину о наводном нападу на једног дипломату", упитао је Додик амбасадора Аустрије.

Председник РС је нагласио да је аустријски дипломата отворено и некритички исказивао подршку високом представнику у БиХ, који је "такође излазио из оквира прихватљивог понашања и кршио одредбе међународног споразума и међународног права".

"Ово су само неки од разлога због којих сам приморан да одбијем сусрет са Вама, а по доласку на дужност члана Председништва БиХ о Вашем раду у Сарајеву упознаћу све релевантне државне органе Аустрије", навео је Додик и још једном изразио дубоко поштовање према држави Аустрији са којом, како каже, Република Српска, упркос напорима овог дипломате, сарађује и, надао се, сарађиваће и даље, а посебно, како је навео, након Памеровог одласка.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи