Фишер: Повлачење Аустрија из споразума о мигрантима грешка

Бивши председник Аустрије Хајнц Фишер критиковао је аустријску владу због одлуке да се повуче из споразума УН о миграцији, рекавши да је то грешка.

Хајнц Фишер је, у интервјуу бечком дневнику Курир, рекао да је тужан и разочаран због одбијања Беча да се придружи глабалном споразуму о миграцији.

Истиче да ће Аустрија направити грешку, ако допусти да једна странка, која није живела мултилатерализам, сада намеће аргументе који не могу да опстану детаљном анализом.

"Јасно је да је једна одређена партија у влади вршила велики притисак. Томе је требало одолети и добила би се велика подршка од стране председника, кардинала и бирача. Велика већина грађана сматрала би исправним учешће у споразуму УН, зато што је важно да се код таквог проблема тесно сарађује. Иступање из споразума је демонстративни покушај да се један тежак проблем, који се тиче људских судбина, третира као глобална тема", истакао је Фишер.

Додаје да је аргумент да се не прави разлика између легалне и илегалне миграције погрешан.

"Итекако се разликује, али линије раздвајања, у зависности од ситуације, није могуће лако повући", објаснио је бивши шеф аустријске државе.

"То је одлука због које сам стварно разочаран и која је код многих у земљи изазвала чуђење", поручио је Фишер.

Указао је да, пре три месеца није ни могао да замисли да ће Аустрија да иступи из споразума, и додао да се сада Аустрија налази у групи са америчким председником Доналдом Трампом, премијером Мађарске Виктором Орбаном и "пар других, једна мањина међу више од 190 чланица УН".

"За Аустрију и њене грађане то не може бити добро", уверен је Фишер и додаје да би било добро ако би Аустрија у децембру била заступљена на конференцији УН о миграцији У Маракешу, а још лепше би било да се међународна сарадња схвати озбиљно и Беч ипак каже "да" споразуму.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара